Reforma in PSD se rezuma la lupta dusa intre lideri pentru pastrarea functiilor. Troika propusa de Ion Iliescu si Adrian Nastase ca formula viitoare de conducere a PSD a fost contestata si exista concurenti pentru postul lui Nastase.

Formula presedinte-presedinte executiv-secretar general nu este batuta in cuie. Ea reprezinta doar "un principiu de lucru", dupa cum a precizat si Ion Iliescu. Membrii partidului pot avansa alte variante pina pe 21-22 aprilie, data Congresului PSD, unde se vor alege noii sefi. Ca urmare, discutiile si manevrele in partid vor continua inca zece saptamini.

Primii dispusi sa avanseze "variante" sint Miron Mitrea, Mircea Geoana si Victor Ponta. Ei au declarat deja ca nu sint de acord cu formula de compromis imaginata de Ion Iliescu la presiunile lui Adrian Nastase privind posibila ierarhie viitoare a PSD. "Ramin consecvent cu ce am spus pina acum. Prefer formula presedinte-vicepresedinti-secretar general, iar liderii sa fie alesi in functie de calitatile lor, nu pentru functiile pe care le-au detinut pina acum", a spus Victor Ponta.

Miron Mitrea a precizat sec: "Formula agreata de mine este cea presedinte-cinci vicepresedinti". Mircea Geoana ne-a declarat ieri ca prefera "o formula intermediara, o competitie intre lideri, pe programe. Daca este doar o disputa intre oameni, ce aduc ei in plus?".

Vacaroiu, mai sigur de functie decit Nastase

Ion Iliescu va candida, probabil singur, la functia de presedinte. Acest lucru nu este valabil pentru Nastase. El va candida la functia de presedinte executiv, dar nu singur. Liderii PSD anunta cel putin inca doi-trei competitori, printre care posibil si Mircea Geoana. O confruntare dura se anunta pentru functia de secretar general. Primii interesati: Octav Cozminca, Miron Mitrea, Victor Ponta, Ioan Talpes.

Intre timp, continua jocurile si pentru obtinerea functiei de vicepresedinte. Cel mai sigur de pastrarea functiei respective pare a fi Nicolae Vacaroiu, considerat de toti liderii PSD "omul-tampon" intre Iliescu si Nastase. Contestat de gruparea Iliescu pentru scandalurile de coruptie legate de numele sau, Viorel Hrebenciuc este dorit in continuare la virful PSD de gruparea Nastase, care il considera "indispensabil, pentru ca este ideologul partidului, dar si pentru calitatile sale de negociator".

Sustinatorii fostului premier mormaie in barba

Intre timp, disputele dintre Iliescu si Nastase continua, direct sau prin interpusi. Sustinatorii lui Nastase prezenti la sedinta BEx din 9 februarie l-au acuzat pe Iliescu ca, dupa ce le-a impus sa-i voteze programul, "nu si-a asumat nici o responsabilitate privind esecul electoral din 2004, desi scandalul 'Miron Cozma>>, consumat intre cele doua tururi prezidentiale, l-a afectat pe Nastase". Cei doi s-au contrat si in direct, joi, la Realitatea TV, Iliescu reprosindu-i lui Nastase numirea lui Gusa ca secretar general si desemnarea unor ministri direct in functii de vicepresedinti ai PSD.

Reprosuri in direct

"Un om adus din afara partidului sa-l pui in fruntea muncii de partid este o greseala enorma", a spus Iliescu necrutator, desi Nastase isi recunoscuse aceasta greseala. Iliescu a spus ca a fost o greseala ca un om sa fie facut ministru fara sa fie membru de partid si ca e o greseala la fel de mare ca un asemenea om sa primeasca functii de conducere. "Oamenii au fost pusi pentru merite profesionale, pentru capacitatea lor si experienta lor in domeniile date, ministri. De ce a doua zi au fost facuti vicepresedinti la partid? El necunoscind deloc ce inseamna viata de partid", a spus fostul presedinte.

In replica, Nastase a atentionat ca primul asemenea caz a avut loc cu binecuvintarea lui Iliescu si a fost cel al lui Vacaroiu, care "in 1995 a trecut de la statutul de prim-ministru independent direct la cel de vicepresedinte".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.