Lipsa de cvorum i-a impiedicat joi pe senatorii comisiilor de privatizare, juridica si buget-finante-banci sa transeze prin vot raportul asupra privatizarii BCR

Presedintele Comisiei de buget-finante-banci, liberalul Varujan Vosganian, si-a exprimat rezerva ca acest proiect va mai putea figura pe agenda sesiunii extraordinare din perioada 29-31 august, asa cum fusese prevazut initial. Varujan Vozganian a explicat ca cele trei comisii se vor reuni intr-o noua sedinta pe 30 august, cand senatorii vor vota ordonanta amintita, dar in plen va putea intra, in 31 august, doar daca toate grupurile parlamentare vor accepta acest lucru. "Sper ca in plen, in sesiunea extraordinara sau, daca nu, in cea ordinara, sa dam opozitiei replica atat prin argumente, cat si prin vot", a declarat citat de Ropmres, Varujan Vozganian.

Actul normativ promoveaza prevederile legale care limiteaza atat in timp, cat si valoric, eventuale cereri ce pot fi considerate ajutor de stat, rezultate in urma absorbtiei Bancorex de catre BCR. Potrivit actului normativ, ajutorul de stat nu poate depasi jumatate din pretul contractului de privatizare a BCR, deci jumatate din 3,75 miliarde euro, iar ca limita de timp, data de 31 decembrie 2013.

Vosganian: Exista cateva teme care nu sunt elucidate in privatizarea BCR

In privatizarea BCR exista cateva teme care nu sunt elucidate, in primul rand posibile obligatii ale statului roman, a mai afirmat presedintele Comisiei de buget-finante a Senatului, Varujan Vosganian, la discutiile pe marginea Ordonantei privind unele masuri pentru finalizarea privatizarii BCR. "Statul roman va castiga. Rezerva mea este legata de amploarea castigului, dar statul roman iese castigator din aceasta privatizare", a spus senatorul liberal, referindu-se la conditiile economice ale privatizarii.

Vosganian a admis ca va fi o dezbatere furtunoasa in plenul Senatului pe marginea proiectului de lege privind aprobarea Ordonantei mentionate. "Avem cateva zeci de amendamente, sunt unii colegi care socotesc ca aceasta privatizare este un jaf, altii care socotesc ca Guvernul nu a luat suficiente masuri de prevedere. Sunt convins ca aceste argumente vor fi reluate si in plenul Senatului, dar sper ca vom avea o majoritate suficienta pentru a da nu numai o replica prin vot, ci si o replica de argumente temeinice", a apreciat Varujan Vosganian.

Senatorul PNL a mai spus ca nu poate fi un jaf o privatizare care se dovedeste a valida performantele economiei romanesti si este privatizarea cea mai consistenta din Europa Centrala si de Est din ultimii 15 ani.

Guvernul a adoptat ordonanta privind privatizarea Bancii Comerciale Romane pe 26 iulie, intrucat proiectul de lege adoptat in urma cu doua luni, care contine prevederi similare, nu a fost aprobat de Senat din cauza lipsei de cvorum. Senatorii opozitiei au parasit, in ultima zi a sesiunii ordinare trecute, sala de plen in semn de protest fata de refuzul reprezentantului Guvernului de a modifica proiectul legislativ.

Data de finalizare a tranzactiei pentru privatizarea BCR este 21 septembrie 2006.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.