Fostul presedinte al Comisiei parlamentare a SRI, deputatul PSD Ion Stan, a demontat ieri scuzele date de Ministerul Justitiei in cazul dosarelor fostei Securitati. Deputatul PSD a apreciat ca motivatia ministerului condus de Monica Macovei pentru refuzul MApN de a-si transfera arhiva la CNSAS "nu este conforma cu realitatea".

Social-democratul a explicat ca Ministerul Justitiei si Procuratura Generala au luat spre pastrare de la SRI toate dosarele penale intocmite de fostele organe de securitate, precum si cele referitoare la persoanele care au executat pedepse privative de libertate. Cum cele doua institutii nu aveau spatiu de depozitare, documentele au fost depozitate intr-un spatiu al MApN, a explicat Stan, care ocupa in prezent pozitia de secretar al Comisiei parlamentare pentru controlul activitatii SRI.

"Infirmarea de catre Ministerul Justitiei a veridicitatii datelor comunicate mass-media in legatura cu aceste arhive demonstreaza lipsa de informare a reprezentantilor Ministerului Justitiei, dar si incercarea de a se exonera de raspunderea care revine acestei institutii in gestionarea arhivelor ce fac obiectul legii privind deconspirarea Securitatii ca politie politica", se arata intr-un comunicat al deputatului PSD.

Asa ca Stan a vrut sa reimprospateze memoria celor de la Justitie si le-a indicat chiar numarul hotararii de guvern prin care au fost reglementate aceste transferuri. El a mai apreciat ca adevaratele acte de politie politica savarsite de Securitate ar putea fi indicate tocmai prin acest tranfer de urgenta al fondului arhivistic. "Motivatia Ministerului Justitiei ca acest fond arhivistic s-ar afla in custodia MApN, care a refuzat sistematic in decursul timpului sa il puna la dispozitia institutiilor indrituite de lege, nu este conforma cu realitatea", a acuzat Stan, amintind ca toate institutiile statului trebuie sa se conformeze legii si sa predea CNSAS toate documentele din arhivele fostei Securitati, inclusiv Ministerul Justitiei.

Potrivit lui Stan, "adevarata deconspirare va incepe dupa ce se va renunta la "fumigene" si rafuieli politice". In acest sens, social-democratul a dat vina zilele trecute pe refuzul Ministerului Justitiei de a se conforma si de a permite accesul la fondul arhivistic pe care il are in posesie. Dar ministerul a reafirmat ca nu detine documente ale fostei Securitati.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.