Fostul sef SIE spune ca seful statului nu avea cum sa fie colaboratorul Securitatii pentru ca facea parte dintr-un sistem paralel

Dupa ce a facut o serie de dezvaluiri privind un nou val de dosare si prezenta unor fosti ofiteri de informatii in actuala structura a Executivului, Ioan Talpes da asigurari ca seful statului nu a fost colaborator al Securitatii.

"Presedintele Traian Basescu nu a fost colaborator al Securitatii, deoarece a operat intr-un sistem paralel, al Marinei", sustine fostul director al SIE, citat de Rompres. El spune ca nu cunoaste cazuri de comandanti de nava in subordinea Securitatii si ca nu exista rapoarte ale acestor categorii in arhivele Securitatii.

"Este vorba de sisteme care aproape se excludeau. El, in calitate de comandant de nava, trebuia sa dea zilnic rapoarte, nu la Securitate, ci la forurile competente", a explicat Talpes.

El a spus ca, totusi, in acea perioada exista posibilitatea sa se faca copii ale rapoartelor intocmite de comandantii de nave, care sa fie predate celor care raspundeau de securitatea navei. Senatorul a tinut sa sublinieze ca ar fi o mare greseala abordarea temei colaboratorilor serviciilor de informatii externe, fiindca "aceasta este o alta categorie, care n-ar fi bine sa fie abordata". "Securitatea, pe plan intern, a aparat sistemul comunist. Ar fi o mare greseala daca s-ar trece la discutarea oamenilor care au desfasurat actiuni in strainatate si eu m-as declara impotriva", a spus Talpes.

Cosmin Gusa il crede pe cuvant

"Traian Basescu si-a dat cuvantul de onoare ca nu a facut politie politica si nici nu a fost informator al Securitatii", a declarat, ieri, presedintele PIN, Cosmin Gusa.
El a precizat ca nu detine informatii care sa infirme declaratiile lui Basescu.

In ultimii ani, liderul PIN a facut publice numele mai multor politicieni care ar fi colaborat cu Securitatea si ale caror dosare au fost apoi confirmate oficial de CNSAS. Gusa a declarat ca i se pare totusi necesar ca Traian Basescu sa-si faca public dosarul pentru ca are aceasta putere.

Contre intre Gusa si Talpes

Cosmin Gusa a spus ieri ca Ioan Talpes a fost si este ofiter activ al Securitatii, dar si un apropiat al familiei Ceausescu. "Talpes a facut si continua sa faca jocurile intregului sistem format din fostii securisti, aparandu-l", a spus liderul PIN. In replica, Ioan Talpes a declarat, ca afirmatia lui Gusa "este o aberatie ca multe altele pe care acesta le-a facut, care il caracterizeaza pe presedintele PIN". Talpes a negat ca ar fi fost vreodata ofiter de Securitate sau ca acum ar fi ofiter acoperit al serviciilor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.