Cu aproape 40 de ani in urma, Ion Iliescu tinea cuvantari mobilizatoare in fata ofiterilor Securitatii prin care le explica cum trebuie sa-i combata pe tinerii "bitnici si hippi", metoda propusa fiind trimiterea la munca pe santierele patriei. In arhivele ajunse in posesia CNSAS s-a pastrat un exemplar al discursului pe care Iliescu - prim-secretar al C.C. al U.T.C. si ministru pentru problemele tineretului - l-a rostit la o reuniune a securistilor desfasurata in perioada 19-22 iunie 1968.

Raspunzandu-i unui tovaras preocupat de impresia "detestabila" pe care o lasa in societate grupurile de tineri pletosi si barbosi, fostul sef al statului a pledat pentru o mai puternica implicare a organismelor de tineret ale partidului comunist in educarea asa-zisilor rebeli. "Cand vine un nespalat din asta, sa-l puna sa se spele. Sa nu-l lase asa. Sau cand umbla cu pletele acelea netesalate, murdare, sa-l puna sa se tunda", spunea Iliescu.

El le povestea securistilor insarcinati cu supravegherea tineretului cum studiau organele de partid fenomenul infractional din randul junilor vremii si cum luau, cateodata, bataie de la acestia. "Cateva seri la rand am organizat actiuni cu tineretul - seri de dans si asa mai departe - si au venit grupuri de tineri din acestia, de puslamale, care au organizat scandaluri acolo. In prima seara i-au luat prin surprindere pe ai nostri. N-au reusit sa riposteze cum trebuie si au iesit batuti, inclusiv vreo doi ofiteri de militie. A doua seara ne-am organizat si noi mai bine si am pus mana pe ei", relata tovarasul Ion Iliescu.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.