Presedintele PD, Emil Boc, reia si completeza declaratiile presedintelui Traian Basescu referitoare la desecretizarea dosarelor politicienilor.

Liderul democrat a spus, ieri, ca presedintele Basescu face acum ceea ce predecesorii ar fi trebuit sa realizeze de mult. Boc considera ca atitudinea lui Traian Basescu a fost impusa si de lipsa de vointa politica din ultimii 16 ani privitor la desecretizarea dosarelor, iar Emil Constantinescu nu ar trebui sa comenteze acum impotriva unor fapte si decizii al caror autor trebuia sa fie el.

"Daca facea acest lucru in 1996, lucrurile erau rezolvate de mult timp", a subliniat presedintele PD.

"Dati-mi-l si-l fac public!"

"Eu am facut ce a trebuit sa fac", declara marti Traian Basescu. Completarea a venit o zi mai tarziu: ..."adica sa cer desecretizarea arhivelor Securitatii". Seful statului fusese acuzat de presedintele PC, Dan Voiculescu, ca a colaborat cu Securitatea si somat sa-si faca public dosarul, iar presedintele PSD Bucuresti, Sorin Oprescu, sustinea ca deconspirarea fostilor colaboratori ai Securitatii nu este decat o campanie regizata de la Cotroceni.

"Am facut ce trebuia sa fac, adica sa cer desecretizarea arhivelor fostei Securitati. Si as adauga ca am facut ce trebuia sa fac, pentru ca cei dinaintea mea nu au facut-o la timp. (...) Acum informatiile din arhive nu au acelasi efect pe care l-ar fi avut in 1991-1992. In opinia mea, este un lucru care trebuia facut chiar si asa tarziu cum a fost facut si care ne fereste pe noi toti, natiunea romana, de o astfel de dezbatere precum cea care se desfasoara acum, cand vom fi membri ai Uniunii Europene", a declarat miercuri seara, la Cotroceni, Traian Basescu.
Basescu a subliniat din nou ca nu a colaborat cu Securitatea, ca nu a semnat niciodata vreun angajament, dar ca a facut rapoarte pe care le-a predat companiei navale la care lucra.
"Dati-mi-l si-l fac public", a spus presedintele despre dosarul pe care l-ar avea la Securitate, precizand ca a cerut acest lucru serviciilor secrete inca de la inceputul mandatului.

"Nu a incercat nimeni sa ma racoleze niciodata", a mai spus seful statului, care a adaugat insa ca lucra intr-o companie care era "consistent supravegheata". Exista, spune seful statului, doar rapoarte de rutina, de pe vremea cand era comandant de nava, note care erau date de toti cei care ieseau in afara tarii in interes de serviciu. Presedintele Basescu a mai spus ca nu si-a propus prin gestul sau sa deconspire sau sa atace pe nimeni si ca nu are "nici un fel de colaborare cu CNSAS sau cu serviciile de informatii pe aceasta problema".

Cronica Romana

Sursa: Cronica RomanaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.