CNSAS va primi de la SIE patru dosare de politicieni, a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, Constantin Ticu Dumitrescu, membru in Colegiul institutiei. El considera ca numarul dosarelor trimise pina in prezent de serviciile secrete catre CNSAS, pentru deconspirarea fostei Securitati si a "instrumentelor acesteia", este foarte mic, astfel incit ritmul deconspirarilor este foarte lent. "Cele 29 de dosare trimise de SRI au trecut prin toate razboaiele, sint curatate si incap intr-o valijoara", a spus Ticu Dumitrescu. El a facut un apel catre serviciile secrete pentru trimiterea mai rapida a dosarelor, referindu-se la cele 1,8 milioane de dosare ale fostei Securitati despre care serviciile, alaturi de Presedintie si de societatea civila au anuntat ca vor fi trimise la CNSAS. "Timp de sase ani au fost deconspirati 123 de ofiteri, 290 de informatori, atentie, toate acestea deconspirari la cerere. Din cele 1.800.000 de dosare ar putea iesi nu 29, ci 2900 de informatori si colaboratori", a spus Ticu Dumitrescu. In ultimele zile, reamintim, pe mai multe canale inclusiv declaratii oficiale precum cele ale lui Cozmin Gusa ori conservatorul Bogdan Ciuca a "transpirat" informatia ca la CNSAS se pregatesc sa soseasca inca 4-5 dosare aidoma celor 29 proaspat venite, dar de calibru mai mare. Neoficial, se vehiculeaza ca intre respectivele nume de politicieni se numara inclusiv doua ale unor lideri de partide parlamentare.
Stolojan - suspect de `dosarita` la CNSAS

Ticu Dumitrescu nu a putut raspunde intrebarilor ziaristilor legate de eventuale dosare ale consilierului prezidential Theodor Stolojan aflate la CNSAS, invocind "constringeri impuse de lege". El a fost intrebat daca a gasit la CNSAS eventuale dosare de colaborator sau de informator referitoare la actualul consilier prezidential Theodor Stolojan. "Eu am fost intotdeauna deschis fata de presa. Va rog sa ma intelegeti, insa, acum ca sint constrins de unele prevederi ale legii sa nu va pot raspunde", a spus Dumitrescu. Ziaristul care a pus intrebarea a continuat spunind "si tacerea este un raspuns", la care Ticu Dumitrescu a zimbit si a ridicat din umeri.

Ticu Dumitrescu: Quintus este informator de renume al Securitatii

Mircea Ionescu Quintus este "informator de renume al Securitatii" si a semnat 188 de note informative a mai declarat Ticu Dumitrescu. "Si pentru ca sint obligat sa raspund acestei blasfemii si imbratisari cu care l-ati intimpinat, domnule Quintus, pe Ion Iliescu, vreau sa va spun, in calitate de cercetator, si regret ca o fac, ca dumneavoastra ati fost un informator de renume al Securitatii. V-am numarat, daca nu gresesc, 188 de note informative. Si astea sint numai cele care s-au pastrat", a spus Ticu Dumitrescu. El a precizat ca a constatat ca in dosarul de retea al lui Quintus nu se mai gaseste niciun angajament. "Dar aveti salvate pe microfilm doua angajamente", a spus Ticu Dumitrescu adresindu-i-se, retoric lui Mircea Ionescu Quintus.

"Iliescu a facut un atac bolsevic la adresa lui Coposu"

Ion Iliescu a facut "un atac bolsevic" la adresa lui Corneliu Coposu, a spus Ticu Dumitrescu. "Nu pot sa incep aceasta conferinta inainte de a raspunde atacului bolsevic facut ieri (duminica - n.r.) de Ion Iliescu la adresa marelui nostru disparut Corneliu Coposu. Ion Iliescu a constituit pentru Romania post-decembrista raul cel mai mare. A fost blestemul si povara acestei tari", a spus Ticu Dumitrescu. El considera ca Iliescu a adunat in jurul sau toti "securistii si kaghebistii" si a patronat jaful si coruptia in Romania.

"Cita vreme acest individ (Ion Iliescu - n.r.) nu va fi judecat, nu putem vorbi de justitie in aceasta tara. Sa ai curajul sa-ti prezinti tatal, care a fost un comunist bolsevic, tradator de tara, drept detinut politic, iar pe sine ca pe un om care a avut de suferit, este nu numai o sfidare, dar si o provocare", a spus Ticu Dumitrescu. El a precizat ca a studiat timp de sase ani in Arhivele Securitatii si nu a gasit din partea lui Corneliu Coposu nicio nota informativa.


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.