"Aveam influenta asupra Securitatii", a marturisit ieri fostul lider comunist Ion Iliescu, vorbind despre securisti si deconspirare.

Iliescu a spus ieri, la Valenii de Munte, ca Securitatea l-a urmarit vreme de aproape 30 de ani. Intrebat daca a dat vreo nota pentru Securitate, Iliescu a raspuns: "Nici nu puteau sa faca asa ceva, pentru ca eu aveam un anumit statut, am fost secretar al CC si apoi am fost in organele de partid, la Timisoara si la Iasi. Si, in general, nu prea se apropia de mine nimeni". La Iasi, Iliescu a fost secretar de partid. "Eu imi puteam permite, cind faceau niste lucruri, sa le atrag atentia. Nu dadeau vize unor oameni ca sa iasa din tara. Eu nu lasam lucrurile asa, ii chemam sa mi se spuna de ce nu i s-a dat nici un document", isi prezinta Iliescu versiunea despre relatiile sale cu fosta Securitate.

Aluzie la Coposu

Intrebat daca avea influenta asupra Securitatii, Iliescu a raspuns: "Da, bineinteles". "Si in acelasi timp erati si urmarit?". "Da", a adaugat el. Fostul sef al statului a mai spus ca nu si-a vazut dosarul. "Nu stiu ce dosar, nu m-a interesat asa ceva", a spus Iliescu, amintind ca a vorbit cu Dorli Blaga, fiica scriitorului Lucian Blaga, care "si-a vazut dosarul si a fost ingrozita de ce a vazut acolo".

In opinia lui, "scoaterea dosarelor" si promovarea Legii lustratiei "sint reflexe totalitare".

"Lustratia e o mizerie", a exclamat Iliescu, dind cu pumnul in masa. Vorbind aluziv despre cei care au colaborat, fostul sef al PSD s-a oprit, ca din intimplare, asupra cazurilor Coposu, Paleologu si Quintus.

"Trebuie sa aflam ce interese, ce forte sint interesate de aceasta campanie de ura, de invrajbire", s-a aratat convins Iliescu, dar a preferat sa raspunda cu "nu stiu" la intrebarea daca SRI ar orchestra campania.

Nu vrea dosare pe net

In opinia acestuia, publicarea pe Internet a dosarelor de la Securitate nu e benefica, pe motiv ca acestea contin elemente ce tin de intimitatea persoanelor, iar viata politica s-ar transforma intr-o "mahala generala". Iliescu a dat ca exemplu unele relatii ale unor oameni politici cu sotiile unor prieteni, dar nu a dorit sa dezvaluie identitatea lor. "Asistam la o mare diversiune, la manipularea unor dosare, la santajarea unor politicieni", a spus fostul presedinte. Desigur, n-a dorit sa dea nume. "Asistam la o lectie de pedagogie colectiva prin aceasta vinatoare de vrajitoare, care arata doua lucruri. Pe de o parte, unii care pina acum aveau gura mare impotriva comunismului se dovedeste ca sint niste amariti de turnatori. Pe de alta parte, noi ridicam astazi, prin desecretizarea acestor dosare, fosta Securitate la grad de reper, in conditiile in care aceste dosare sint compuse din delatiuni", a afirmat fostul presedinte.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.