Nivelul migratiei politice a ajuns la cote incredibile pe masura ce termenul de depunere a declaratiilor de apartenenta se apropie de final. Acum partidele s-au apucat sa-si contabilizeze pierderile, in cazul perdantilor, sau sa numere alesii locali pe care i-au "achizitionat" in termenul de gratie de 45 de zile acordat de lege. Dupa cum era de asteptat, PSD a avut cel mai mult de suferit, dar nu le plange nimeni de mila din moment ce social-democratii au fost initiatorii racolarilor pe scara larga, fie prin promisiuni, fie prin santaj.

De altfel, chiar purtatorul de cuvant al PSD recunoaste ca vina le apartine in mare parte. "Acum s-a confirmat greseala politica de a aduce traseistii politici in partid", a declarat senatorul Cristian Diaconescu.

Acesta acuza insa si "procedeele incalificabile" prin care Alianta a racolat alesii PSD. Adica acelasi tip de discurs pe care PNL si PD il foloseau atunci cand erau in opozitie. Hemoragia de cadre din PSD este de proportii: pana acum a fost centralizata situatia din 17 judete, in care 96 de primari au parasit partidul. Se lucreaza inca la finalizarea evaluarii pagubelor dezastrului, mai ales ca in multe din cele 17 judete situatia data din 8 august, eventualii dezertori avand la dispozitie inca doua zile. In ceea ce priveste consilierii locali si judeteni, situatia ar putea fi si mai grava. De remarcat este faptul ca in unele judete pagubele au fost mai reduse decat in altele. Daca, la Cluj, numarul primarilor s-a injumatatit fata de 2004, din Arges nu a plecat niciunul.

PD saluta intoarcerea fiilor risipitori

Principalul "aspirator" al traseistilor este PD. Rezultatele finale le vor avea la sfarsitul saptamanii, insa vicepresedintele Ioan Oltean a spus ca doar in ultimii doi ani numarul primarilor democrati a crescut cu peste 100. "Exodul nu este comparabil cu ceea ce s-a intamplat in perioada 2001-2005", s-a aparat Oltean adaugand ca aceeasi cifra este valabila si pentru liberali.

O alta justificare pentru primirea celor care se vor incontinuu la putere este ca mare parte din ei au fost candva pedisti care, de nevoie, s-au inscris la PSD in timpul guvernarii Nastase. "Au fost ai nostri si s-au intors la noi. Nu am putut sa-i refuzam, fiindca stim contextul in care au plecat, la presiunea PSD", a spus liderul democrat.

Secretarul general al PNL, Dan Motreanu, a spus ca se asteapta la o crestere a numarului alesilor locali afiliati liberalilor cu 10-15%. Evaluarea PNL este mai modesta decat a PD atat din cauza preferintei fiecarui ales local, dar si datorita unei atitudini mai reticente fata de racolare. Astfel, in judetul Constanta, liberalii au refuzat primirea pesedistilor lasand democratilor acest "privilegiu". Si PRM are rezultate pozitive de anuntat. Conform vicepresedintelui executiv, Lucian Bolcas, partidul a pierdut in ultima vreme 3 consilieri locali, dar a primit 150 de la PD, PSD si, mai ales, de la Partidul Popular al lui Ciontu, care au preferat sa se intoarca la fostul partid. Tot 150 de consilieri a adunat si PC, dar plecarile au fost ceva mai numeroase, de 90. UDMR a pierdut doar un consilier judetean la Bistrita-Nasaud.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.