Viitoarea conducere a PSD va ingloba, dupa toate probabilitatile, o functie de presedinte si una de presedinte executiv. Aceasta este formula propusa spre aprobare, ieri, Biroului Executiv Central al PSD

Pina la inchiderea editiei, membrii BExC nu dadusera un vot, insa nu se asteptau modificari esentiale din moment ce structura de conducere a fost negociata asiduu si transata de catre cei doi lideri ai PSD- Ion Iliescu si Adrian Nastase.
Nu este insa vorba de un tandem la virful PSD pentru ca atributiile celor doua functii sint clar delimitate. Viitorul presedinte al partidului se va ocupa de aspectele politice, in timp ce presedintelui executiv ii va reveni misiunea de a coordona un asa-zis guvern din umbra al PSD ("Shadow Cabinet"). Concret, presedintele executiv va coordona activitatea departamentelor partidului create dupa structura actualului guvern. Misiunea acestor departamente va fi aceea de monitorizare a activitatii guvernamentale si elaborarea de initiative legislative, respectiv a unor solutii alternative la politica dusa de actualul executiv. Persoanele care vor ocupa cele doua functii vor fi alese in mod direct de catre Congresul PSD, lucru care va fi valabil si in ceea ce priveste secretarul general al partidului, un al treilea pol de putere care se va crea la virful PSD.

Structuri noi de conducere

Secretarul general va avea atributii exclusiv organizatorice si ii va coordona pe cei 7-9 secretari executivi. Formula de conducere discutata ieri vizeaza crearea unei singure structuri executive, respectiv a unui Biroul Executiv National, renuntindu-se astfel la Delegatia Permanenta si la BExC. Din acest Biroul Executiv National ar urma sa faca parte, in afara de presedinte, presedinte executiv si secretar general si cinci pina la sapte vicepresedinti, presedintii celor doua Camere ale Parlamentului, presedintele Consiliului National si opt presedinti de organizatii judetene, dupa modelul cele opt regiuni de dezvoltare economica ale Romaniei.

In total, Biroul Executiv National ar urma sa aiba 21-25 de membri. O alta structura de conducere a PSD va fi Consiliul National, format din aproximativ 500 de membri si care ii va reuni printre altii pe parlamentarii partidului, pe presedintii organizatiilor judetene, pe primarii, presedintii si vicepresedintii PSD ai Consiliilor Judetene. In sedinta de ieri a PSD urma sa se ia o decizie si in privinta datei Congresului Partidului. Existau doua propuneri in acest sens, una dintre ele vizind organizarea Congresului in intervalul 12-19 martie, iar cealalta intre 22-23 aprilie. Aceasta din urma este agreata de majoritatea membrilor BExC.

"Ciocoii" PSD

Iliescu vrea inlaturarea de la virful partidului, in perioada urmatoare, a acelor "membri sau lideri vulnerabili, perceputi negativ de opinia publica". "Acestia trebuie ajutati sa se retraga din primele rinduri, din prim-planul activitatii politice a PSD. Fac apel direct la cei acuzati de coruptie sa se adreseze organelor de cercetare pentru a stabili adevarul. Nu putem accepta culpabilizarea intregului partid, a oamenilor onesti din cauza unora", a spus Iliescu. Referindu-se la persoanele care vor alcatui viitoarea conducere a PSD, Iliescu a apreciat ca numirea acestora nu trebuie sa insemne "reasezarea raporturilor de forta intre diverse grupuri de influenta si de interese.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.