Scandalul legat de colaborarea cu Securitatea a Monei Musca a izbucnit in Germania, acum cativa ani. Dezvaluirile au fost facute de un fost redactor la Europa Libera si de un jurnalist acuzat de colaborare cu Securitatea

Dezvaluirile despre posibilele legaturi cu Securitatea ale deputatului PNL Mona Musca dateaza de acum cativa ani. Acestea au fost facute de Serban Orescu si Liviu Valenas, doi jurnalisti stabiliti in Germania, intr-un volum de interviuri aparut la o editura romaneasca din Danemarca. Acest volum a revenit acum in actualitate dupa ce despre Musca s-a spus ca s-ar afla in atentia CNSAS pentru ca ar fi colaborat cu Securitatea.

De unde a pornit scandalul?

Serban Orescu a fost multi ani redactor la sectia romana a postului de radio Europa Libera realizand emisiunea "Actualitatea Romaneasca" impreuna cu Emil Hurezeanu si Neculai Constantin Munteanu, dupa ce anterior era cunoscut ca unul dintre veteranii Partidului Liberal din exil, fiind si tinta unor atentate ale Securitatii. Liviu Valenas a lucrat in Romania la revista "Baricada", iar apoi s-a stabilit in Germania, la Nurenberg, unde locuia mama sa. El a fost acuzat de colaborare cu Securitatea la inceputul anilor '90, dar a negat acest lucru, acuzand un complot al lui Virgil Magureanu, seful de atunci al SRI. Valenas a facut in presa romaneasca din emigratie mai multe acuzatii care nu au fost niciodata probate.

Demascarea lui Valenas ca informator al Securitatii a avut loc in aceeasi perioada in care alti doi jurnalisti au fost devoalati. Este vorba de Sorin Rosca Stanescu si Florin Gabriel Marculecu, ambii in acea vreme redactori la cotidianul "Romania libera". Cei doi au recunoscut la acea vreme acuzatiile. Orescu este in prezent editorialist la cotidianul "Ziua". Valenas si Orescu au fost coautori la mai multe volume de convorbiri, unele aparute la Editura "Dorul" din Danemarca. Intr-unul dintre aceste volume, Serban Orescu s-a referit la colaborarea Monei Musca cu Securitatea sub numele de cod "Eva". Colaborarea ar fi avut loc in perioada cand aceasta a lucrat la Facultatea de Filologie din Timisoara si preda limba romana studentilor straini. In acea perioada, majoritatea studentilor straini din cercul Monei Musca erau de origine araba.

CV-ul Evei incepe in 1996

In CV-ul publicat pe site-ul Camerei Deputatilor, Mona Musca da detalii numai despre activitatea domniei sale de dupa 1996, cand a devenit parlamentar.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.