Liderii coalitiei au cazut de acord sa renunte la 30 de secretari de stat, 4 subsecretari de stat si jumatate din numarul agentiilor

Cu promisiunea ca "se va reveni" si asupra problemei reducerii numarului de ministere, liderii coalitiei au decis sa puna in practica restructurarea din esalonul doi al Executivului. Primele schimbari vor avea loc la nivelul secretarilor si subsecretarilor de stat. Din prima categorie, vor fi demise 30 de persoane, in timp ce functiile de subsecretari vor fi desfiintate. Dupa o sedinta in care cele patru formatiuni de guvernare si-au impartit posturile ramase, au urmat intalniri la nivel de partid. Astazi, sau cel mai tarziu pana la sfarsitul saptamanii, reprezentantii PNL, PD, UDMR si PC trebuie sa prezinte listele cu persoanele la care renunta din Guvern. In privinta agentiilor, numarul acestora va fi redus cu 50%, insa masura va fi pusa in practica din luna septembrie.

PNL si PD, la aceeasi masa

Dupa mai multe saptamani in care liberalii si democratii au vorbit despre restructurare numai prin intermediul presei, prin declaratii contradictorii, luni seara subiectul a fost dezbatut si in CNC-ul Aliantei. La finalul intalnirii, presedintele executiv al PD, Adriean Videanu, a anuntat ca au convenit ca numarul secretarilor de stat sa fie redus de la 82 la 52.

"Propunerea Aliantei pentru CNC al coalitiei este ca dintr-un numar de 82 de secretari de stat sa ramana 52. Asta inseamna, in procente, o reducere cu 36,6% a numarului secretarilor de stat", a declarat Videanu. El a mentionat ca aceasta analiza a fost facuta si pe baza optiunilor administrative transmise de catre ministri la Cabinetul premierului. "Dar, pe fond, a fost o decizie politica, pe care o vom supune colegilor din coalitie", a adaugat Videanu.

Democratii, avantaj in coalitie

Ieri dimineata a fost convocata o sedinta a coalitiei. Reprezentantii PC si UDMR au fost de acord cu propunerea avansata de reprezentantii Aliantei. Prin urmare, PNL a ramas cu 19 posturi, PD cu 14, UDMR cu 7, iar PC cu 6.

La sedinta coalitiei din urma cu o saptamana, atunci cand democratii nu au participat, se convenise ca, in urma restructurarii, PNL sa ramana cu 20 de secretari de stat, PD cu 14, iar UDMR si PC cu cate 8 posturi.

In sedinta de ieri insa a intervenit un nou element, anume acela ca sase dintre posturi (cate doua la MAE, MAI si Ministerul Justitiei) sunt detinute de persoane apolitice. Prin urmare, a fost necesara reimpartirea a 46 de posturi, in loc de 52.

Singurii care nu au avut de suferit de pe urma acestei situatii au fost democratii. Potrivit lui Videanu, ponderea secretarilor de stat democrati care vor fi restructurati este mai mica pentru ca PD are "un beneficiu", pentru ca avea de nominalizat 3 secretari de stat de la negocierile trecute, lucru pe care nu l-a facut.

Cel mai afectat de aceasta schimbare este PC, care a pierdut doua posturi de secretari de stat. Intrebat daca este multumit de aceasta schimbare de situatie, vicepremierul Bogdan Pascu ne-a declarat ca "nu este vorba de multumire".

"Este vorba de asigurarea functionarii Guvernului. Iar noi ne respectam promisiunea si crezul politic", a sustinut Pascu. El a precizat ca in luarea acestei decizii a fost vorba de un simplu calcul matematic. In cursul saptamanii trecute, vicepremierul conservator declara ca PC nu va renunta la niciun secretar de stat, pentru ca toti sunt foarte buni.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.