Presedintele Uniunii Civice Maghiare (UCM), Szasz Jeno, a spus ca nu crede ca presedintele UDMR, Marko Bela, si ministrul delegat pentru lucrari publice, Laszlo Borbely, au fost amestecati in actiunile intreprinse de Securitate. Szasz Jeno s-a aratat solidar cu liderii Uniunii, dar a precizat totusi ca, in cazul in care se va dovedi ca elitele UDMR, care a reprezentat in ultimii ani comunitatea maghiara din Transilvania, au colaborat cu fosta Securitate, acestia trebuie sa se retraga din viata publica.

Desi este adversarul udemeristilor, presedintele UCM nu crede informatiile aparute in presa, potrivit carora Marko Bela si Borbely Laszlo se afla printre politicienii ale caror dosare au ajuns la CNSAS in primul lot de 29 de dosare venite de la SRI. "Nu-mi vine sa cred ca domnul presedinte Marko sau domnul ministru Borbely au fost amestecati cu trecutul. In cazul lor imi este greu sa cred ca au fost colaboratori", a spus presedintele UCM, dar care nu a spus nimic si despre Verestoy Attila, desi numele sau a fost de asemenea vehiculat in presa.

"Sunt trist ca astfel de oameni ne-au condus in ultimii ani. Daca se dovedeste ca au colaborat cu fosta Securitate, atunci este foarte clar pentru mine de ce UDMR nu a obtinut in ultimii 16 ani rezultate pentru comunitatea maghiara din Romania. Sunt trist, dar in acelasi timp nu-mi vine sa cred ca elita politica a comunitatii maghiare a fost amestecata cu regimul comunist. Daca se dovedesc cele dezvaluite in presa, atunci acesti oameni trebuie sa se retraga definitiv din viata publica", a spus liderul Uniunii Civice Maghiare.

CNSAS-ul a dezmintit ieri ca ministrul delegat pentru lucrari publice, Laszlo Borbely (UDMR), ar fi avut dosar de urmarire. Despre Marko Bela si Verestoy Attila, Colegiul nu a spus nimic, decat ca dosarele care au parvenit CNSAS nu sunt de informatori, ci de urmarire.

Numele demnitarilor UDMR au aparut dupa ce, duminica, presedintele PIN, Cozmin Gusa, a spus ca printre dosarele care se afla la CNSAS sunt foarte multe surprize, el indicand in acest sens si elita politica a UDMR.

Sursa: Curentul.roTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.