Campania electorala din acest an este mai anosta decit cele anterioare, desi miza este mult mai mare. Din 1990 incoace aceasta este singura campanie electorala in care primii doi competitori in alegerile prezidentiale nu participa la o dezbatere fata in fata. O situatie neintilnita nicaieri in lumea democrata. Refuzul lui Adrian Nastase de a da ochii cu Traian Basescu nu face decit sa arate teama primului-ministru de a ramine fara replica intr-o confruntare directa. Asa se face ca intr-o luna de campanie cei doi se vor intilni in total doar de trei ori. Niciodata fata in fata. Prima asa-zisa confruntare, intre cinci candidati si cu timpii masurati de un cronometru conectat parca direct in biroul premierului, a avut deja loc pe 12 noiembrie la ProTV. A doua dezbatere va fi vineri, 19 noiembrie, la Antena 1, in formula de patru, iar ultima pe 26 noiembrie la TVR, unde vor fi prezenti toti cei 12 candidati, ceea ce o va transforma intr-un ghiveci.

Imediat dupa debutul campaniei, pe 28 octombrie, televiziunile s-au grabit sa-si alcatuiasca grila de programe pentru talk-show-urile prezidentiale. Evident, vizati erau in primul rind Nastase si Basescu, a caror confruntare directa avea toate sansele sa se transforme intr-un spectacol de mare interes, asteptat de toata lumea si aducator de raiting. Asa incit principalele televiziuni au transmis staffurilor de campanie invitatii pentru cel putin doua confruntari in formule de patru si doi. Cu alte cuvinte, daca lucrurile ar fi decurs normal si Nastase nu ar fi fugit ca dracu’ de tamiie de Basescu, ar fi trebuit sa avem in aceasta campanie minimum opt intilniri in formula restrinsa. "Ne-am aratat disponibilitatea pentru orice dezbatere serioasa, Traian Basescu a cerut de trei luni o dezbatere cu Adrian Nastase, dar acesta a refuzat in mod clar si explicit o confruntare, incercind sa fuga pina in turul doi si preferind intilniri cu mai multi candidati pentru ca dezbaterea sa fie cit mai diluata", spune Ionut Popescu, purtatorul de cuvint al Aliantei PNL-PD.

Dupa nici o saptamina de la inceperea campaniei, intilnirile deja fixate cu Alianta au inceput sa fie contramandate sub diferite motive. Ba ca " programul dlui Nastase nu permite", ba ca " premierul e plecat in tara la intilniri cu alegatorii", ba ca nu stiu ce emisiune de divertisment a fost mutata exact pe spatiul programat pentru dezbatere. "Un exemplu este Antena 1, de unde am fost sunata ca sa mi se spuna ca emisiunea "Ciao Darwin" s-a mutat de joi pe miercuri, adica exact cind era dezbaterea programata pe 3 noiembrie", declara Adriana Saftoiu, coordonator de departament comunicare publica a Aliantei. ProTV din doua emisiuni a anulat una, pe motiv de program al premierului, iar emisiunea de la Realitatea, fixata pe 17 noiembrie, a fost contramandata din cauza ca nu au putut fi adunati toti candidatii. Mai precis, premierul a refuzat sa vina.

Programul televiziunilor, facut prin fax de PSD

Calendarul stabilit initial cu televiziunile a fost schimbat dupa cum a vrut Adrian Nastase, ne spune Adriana Saftoiu. Emisiunea care fusese programata pe 17 noiembrie la Antena 1 a fost mutata pe 19, in urma unui fax primit de la PSD. Traian Basescu s-a vazut pus in fata faptului implinit si obligat sa-si schimbe programul pentru a putea da ochii cu contracandidatul sau. Gabriela Vrinceanu Firea ne-a spus insa ca la finele emisiunii de vineri le va propune lui Nastase si Basescu sa vina la o confruntare in doi pe 26 noiembrie. Numai ca Nastase si-a aranjat pe 26 intilnirea preferata: cea de la TVR cu 12 candidati. "Noi sintem dispusi sa venim si pe 26, chiar daca intilnirile vor fi una dupa alta. TVR sa se inteleaga cu Antena 1 si din punctul nostru de vedere nu e nici o problema", spune Adriana Saftoiu. Adrian Nastase a refuzat sa participe si la dezbaterea ce urma sa fie mediata de Clubul Roman de Presa, programata in zilele de 22 si 24 noiembrie si care ar fi fost transmisa in direct de televiziuni". Nici de data aceasta "programul" lui Adrian Nastase nu a permis o confruntare directa cu Basescu.

"Nu inteleg de ce ar trebui ca eu sa accept ca doar Traian Basescu este important intre toti ceilalti 11 candidati (...) Nu vad de ce sa joc tenis la perete cu Traian Basescu. Daca alegatorii vor sa vada meciuri K1 sau K2 sa se uite la televizor. Eu nu cred in coride."

Adrian Nastase, 8 noiembrie 2004

"Vorbe despre aranjamente" la TVR

Cit despre formula aleasa de TVR pentru emisiunea "Vorbe despre fapte", aceasta este in direct sau inregistrata, dupa cum vrea candidatul. Pina acum doar Basescu, Becali si Dinu au fost in direct. Perechile de candidati care apar in emisiune sint trase la sorti, ceea ce da nastere unor situatii cel putin stranii. Marko Bella a cazut cu CV Tudor si, evident, a refuzat participarea, iar Traian Basescu a picat cu un ilustru necunoscut. Mai mult, cei doi candidati pot decide daca intra in dezbatere unul cu celalalt sau daca fiecare isi recita monologul. Surse demne de incredere din Televiziune sustin ca "la aceste emisiuni se lucreaza cu materialul clientului". Iar clientul nu este greu de ghicit. In aceeasi emisiune, PSD si Nastase isi fac o campanie desantata care incalca legea pe banii contribuabilului. Dupa asa- zisa dezbatere care dureaza o jumatate de ora, restul este ocupat de clipurile lui Adrian Nastase, desi legea spune foarte clar ca un candidat aflat in studio poate avea un singur clip de maximum 30 de secunde. Dar ce mai conteaza legea cind e vorba de Nastase. Luni, de exemplu, au fost 20 de clipuri cu Nastase, iar marti 14.

Vasile Dancu, ministrul informatiilor si strateg al campaniei electorale a PSD: "Avem o strategie cu confruntari directe doar in turul doi"

Absenta unei confruntari directe dintre Adrian Nastase si Traian Basescu nu-i vaduveste pe alegatori de posibilitatea de a-si face o parere mai clara fata de cei mai importanti competitori ai acestei campanii electorale?

Nu cred ca este important conflictul deschis dintre cei doi candidati. Va fi o confruntare pentru cei doi care vor merge in turul doi, probabil Adrian Nastase si Traian Basescu, reprezentantii celor mai puternice partide si personalitatile cele mai puternice.

Alegatorii asteapta sa vada asa cum spuneti si dvs. cum se confrunta reprezentantii principalelor forte politice.

A personaliza campania electorala este o greseala. Cel mai bine e ca partidele sa-si faca o buna campanie pentru ca si asa perceptia publica personalizeaza foarte mult. Doua saptamini inainte de turul doi ne vor da ocazia sa vedem si programele principalilor prezidentiabili.

Faptul ca Adrian Nastase a refuzat sa participe intr-o confruntare directa cu Traian Basescu...

Nu a refuzat de loc. A spus ca e nevoie de reguli foarte clare cu privire la competitia electorala.

A spus asa: "Nu vad de ce sa joc tenis la perete cu Traian Basescu"

Da. Sigur, Traian Basescu vrea neaparat sa discute cu Adrian Nastase. Traian Basescu are insa ocazia sa-si prezinte programul la televizor, il poate si critica pe Adrian Nastase daca asta doreste si daca se califica in turul doi, va avea parte si de o dezbatere directa cu Adrian Nastase.

Unii analisti politici considera ca Adrian Nastase va pierde puncte valoroase daca va refuza, dupa modelul Geoana - candidat la primaria Capitalei - sa apara direct cu Traian Basescu.

Adrian Nastase nu vrea sa participe chiar la orice provocare. Nu pierde si nu cistiga nimeni. Nu cred ca Traian Basescu trebuie sa-i faca lui Adrian Nastase strategia. Noi avem o strategie care cuprinde confruntari directe, dar in turul doi.

Aceasta strategie este pregatita de mult?

Este o strategie politica de campanie electorala pe care o face echipa lui Adrian Nastase si deci nu Adrian Nastase refuza sau isi programeaza actiunile electorale. Ca peste tot, exista niste strategi care se ocupa de acest lucru. Nu are rost sa-i punem in circa lui Adrian Nastase chiar tot ce se intimpla in aceasta campanie.

S-ar putea intelege ca strategii de campanie ai dlui Nastase considera ca Adrian Nastase ar putea afisa mai putine calitati decit Traian Basescu intr-o confruntare directa si ca din acest motiv intilnirea dintre cei doi ar trebui aminata cit mai mult.
Adrian Nastase este mult mai performant decit Traian Basescu intr-o confruntare directa si asta se va vedea cind este cazul.

Daca Adrian Nastase este atit de performant, atunci ar putea avea ocazia ca, intr-o confruntare directa cu Traian Basescu, sa atraga mai multi alegatori pentru PSD.

In acest moment avem destul electorat pentru PSD.

"Daca refuza o confruntare directa, Nastase va pierde multe voturi"

Stelian Tanase , analist politic

"PSD a intrat in campania electorala cu 6-8 procente in fata Aliantei si interesul unui strateg de campanie este sa nu provoace evenimente care sa scada aceasta distanta sau chiar sa o inverseze.
O dezbatere Adrian Nastase - Traian Basescu ar putea produce un astfel de eveniment. De aceea PSD a inghetat dezbaterea pentru ca deprecierea PSD-ului, care totusi se produce, sa nu se accelereze astfel incit in ziua alegerilor distanta fata de Alianta sa se pastreze. Este vorba de ritm si de timp, in cit timp PSD-ul cade sub Alianta, de aceea nu trebuie sa existe dezbatere: sa nu se intilneasca Mitrea cu cineva de la Alianta care stie problemele de transport, sa nu se intilneasca Geoana cu cineva de la Alianta pe probleme de politica externa si, evident, sa nu se intilneasca Nastase cu Basescu.
Daca se va crea impresia ca Adrian Nastase fuge de o confruntare directa cu Traian Basescu, primul-ministru va pierde multe din voturile celor care inca nu sint convinsi cu cine sa voteze.
Alianta ar trebui sa mentioneze cit mai des acest refuz pentru ca mesajul sa ajunga la electorat".