4 august era data-limita la care liderul PC, Dan Voiculescu, trebuia sa primeasca o decizie finala din partea Colegiului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii. Ieri insa patru dintre membrii CNSAS si-au gasit altceva de facut si l-au lasat pe "Felix" fara un raspuns concret pana aproape de sfarsitul lunii.

Votul pe care CNSAS trebuia sa-l dea asupra contestatiei depuse de avocatul lui Dan Voiculescu, Sergiu Andon, in urma cu o luna a fost amanat. Purtatorul de cuvant al Colegiului, Cazimir Ionescu, a explicat ca acest lucru s-a intamplat din cauza lipsei de cvorum inregistrata la sedinta. Pentru ca CNSAS sa poata lua o decizie si sa poata da un vot asupra contestatiei, este nevoie ca opt oameni din cei 12 sa fie prezenti. Ieri insa doar sase membri ai Colegiului si-au facut timp sa discute cazul lui Voiculescu.

In plus, membrii CNSAS au dovedit ca amanarea disecarii contestatiei depuse de Sergiu Andon nu e un capat de tara. Desi termenul se implineste chiar astazi, acestia nu au de gand sa se intruneasca pentru a lua o hotarare. Cazimir Ionescu a explicat ca cel mai probabil este ca un vot sa se dea abia pe 17 august, cand va avea loc urmatoarea sedinta de plen. Si ca acest lucru sa fie posibil, purtatorul de cuvant al CNSAS a sustinut ca de la expirarea termenului, Colegiul mai are la dispozitie inca 15 zile pentru a se pronunta.

Si acest termen ar putea fi depasit daca reprezentantii Colegiului se vor intoarce la munca abia pe 25 august, asa cum anuntasera initial.

Au mai ramas doar sase

Absentii de ieri, in numar de patru, au invocat motive cum ar fi sanatatea, probleme personale sau "motive de concediu". Astfel, potrivit lui Cazimir Ionescu, Constantin Buchet si Csendes Ladislau nu se afla, in acest moment, in tara. Ticu Dumitrescu a fost si el absent de la sedinta, fiind "undeva in nordul tarii, la tratament". Cel care a oferit informatii, Cazimir Ionescu, a chiulit si el de la CNSAS, invocand ca nu s-a putut deplasa la sediul Colegiului din cauza unor probleme de sanatate. Se pare ca problemele acestuia ar fi disparut din senin daca de prezenta sa ar fi depins asigurarea cvorumului, pentru ca Ionescu a declarat ca in cazul acesta ar fi fost prezent.

Dosare pe Internet

Tot ieri, membrii CNSAS ar fi trebuit sa discute si despre modul in care se vor face publice dosarele formatorilor de opinie. Ideea care trebuia analizata este cea de afisare a dosarelor pe pagina de Internet a institutiei, pentru a putea fi citite de toti cetatenii. "In ceea ce priveste dosarele formatorilor de opinie, deci a politicienilor, a reprezentantilor mass-media, formatori de opinie, asa cum prevede legea la capitolul formatori de opinie, avand in vedere ca acestea oricum trebuie facute publice in final, sa fie facute publice de la inceput, indiferent daca exista sau nu exista consens, alta solutie nu exista. Cine si in cat timp sa lucreze 80.000 de dosare de acum incolo?", a declarat Cazimir Ionescu, citat de BBC.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.