"Coruptia a ajuns la nivel de politica de stat, justitia este controlata, presa este subjugata, iar o noua guvernare PSD ar fi toxica pentru viitorul Romaniei, riscand sa se instaureze statul mafiot". Aceasta este radiografia facuta de Traian Basescu guvernarii PSD, la intalnirea avuta cu reprezentantii Grupului pentru Dialog Social (GDS). Timp de peste doua ore candidatul Aliantei DA la Presedintie a raspuns intrebarilor membrilor GDS, expunandu-si pe larg oferta electorala.

Nici o colaborare cu PRM

Desi in ultimele zile circula tot felul de zvonuri privind posibilele aliante postelectorale, Basescu a tinut sa puna lucrurile la punct, excluzand orice colaborare cu PRM. "Este exclusa orice alianta cu PRM, chiar daca asta ne-ar costa ramanerea in opozitie", a spus Basescu. Motivul acestei decizii este unul simplu. Liderul PD a precizat: "Nu credem in capacitatea liderului PRM de a face democratie". Pe de alta parte, candidatul Aliantei a tinut sa atraga atentia ca nici Adrian Nastase si nici ceilalti lideri ai PSD nu au exclus colaborarea cu PRM daca acest lucru se va impune.

Cu ochii pe seful de post si primar...

Singurele colaborari pe care Alianta le va avea, pentru a-si asigura o eventuala majoritate in Parlament, vor fi cu UDMR si cu PNTCD, daca acesta din urma va reusi sa depaseasca pragul electoral de 5% si va intra in Parlament. Referitor la PUR, Traian Basescu a spus ca imediat dupa alegeri acest partid se va dezagrega, avand pe liste foarte multi traseisti politici, unii chiar de la PD care au fost exclusi datorita slabei performante politice, partidul lui Voiculescu luandu-i de buni. "Acum, din cei 32 de candidati ai PUR, nu sunt mai mult de 15 care sa fie puristi", a concluzionat Basescu, apreciind ca va fi greu de realizat o colaborare cu acest partid.
In alta ordine de idei, liderul PD este sigur ca PSD va frauda alegerile in proportie de 5%. "La locale Çam reusitÈ sa pierdem 5% in Bucuresti. Acum PSD va fi pregatit pentru o frauda de 5% atat pentru Presedintie cat si pentru Parlament. Mai mult, ne ingrijoreaza mediul rural acolo unde si seful de post, si primarul, si preotul sunt atasati PSD", a declarat Basescu, care a atentionat ca Alianta D.A. va face o numarare paralela a voturilor.
Pe de alta parte, Basescu s-a declarat nemultumit de politica dusa de televiziuni in campanie, care au organizat emisiunile electorale in functie de interesele PSD. Astfel, pana acum, Adrian Nastase s-a eschivat reusind sa fuga de o dezbatere cu Basescu, participand doar la emisiuni cu mai multi invitati, candidati la presedintie.

"Exceptiile" vor deceda

Lasand la o parte problemele legate strict de campanie, Basescu le-a raspuns membrilor GDS si la intrebarile legate de oferta sa electorala. In plan intern o prima preocupare se refera la combaterea coruptiei. Astfel una dintre masurile care se vor lua va fi eliminarea "exceptiilor". "Noi avem legi bune, europene, dar toate au cate o exceptie care genereaza coruptie", a spus Basescu. De asemenea, o alta masura de combatere a coruptiei o reprezinta reducerea fiscalitatii. Totodata, candidatul Aliantei DA a spus ca daca va castiga alegerile se va renunta la guvernarea prin ordo-nante de urgenta care a devenit o practica a Guvernului Nastase. "Vom incerca sa redam Parlamentului dreptul lui si sa nu mai fie o anexa a Guvernului", a precizat Basescu.

Publicitatea guvernamentala, inutila

O alta problema stringenta este libertatea de exprimare a presei, aca-parata aproape in totalitate de actuala putere. Pentru a iesi din aceasta situatie care calca in picioare regulile democratiei, Basescu a spus ca solutia ar fi crearea unui mediu economic izolat doar pentru presa, cu diverse facilitati, care i-ar permite acesteia redresarea si consolidarea financiara in timp scurt si prin aceasta independenta fata de putere. De asemenea, publicitatea guvernamentala trebuie sa dispara, fiind inutila. "Nu trebuie sa aflam la nesfarsit ca avem cale ferata de la Bucuresti la Timisoara sau port la Constanta ori aeroport la Bucuresti", a concluzionat Basescu.

Demontarea demagogiilor pesediste

Intr-un final, liderul PD s-a mai referit si la campania demagogica a PSD, care se foloseste de intrarea Romaniei in Uniunea Europeana si promite mariri considerabile de salarii si pensii, fara sa explice popu-latiei care sunt costurile integrarii. Astfel, din salariul mediu de peste 300 de euro pe care PSD il promite la 1 ianuarie 2007 romanului nu o sa-i ramana mai nimic deoarece toate costurile, inclusiv cel al energiei, se vor dubla. Pe plan extern Basescu a declarat ca este pentru consolidarea parteneriatului strategic cu SUA si normalizarea relatiilor cu vecinii, mai exact Ucraina. "Adancirea conflictului cu Ucraina ar fi neplacuta deoarece ar aduce NATO in situatia de a avea o problema", a precizat Basescu.