Aproape jumatate dintre romani cred ca ar trebui organizate alegeri anticipate, cel mai tarziu la sfarsitul anului viitor. Principalul scop al acestui demers ar fi scoaterea de la guvernare a UDMR si PC. Dupa alegeri, majoritatea parlamentara ar trebui asigurata de PD-PNL ori de PD-PSD. Indiferent de formula finala, cel mai potrivit pentru functia de premier este considerat Theodor Stolojan.

Datele au fost preluate dintr-un studiu realizat de Asociatia pentru Transparenta si Libertate de Expresie in perioada 22 - 29 iulie 2006, pe un esantion de 1.080 de persoane.

Fara PC si UDMR la guvernare

In cazul demiterii Guvernului Tariceanu, doar 7,9% dintre romani ar sprijini un nou Executiv format din partidele actualei coalitii guvernamentale. Majoritatile parlamentare care se bucura de cel mai mare sprijin sunt PD - PNL (22,4%), respectiv PD - PSD (16,1%). In schimb, PC si UDMR nu mai sunt vazute ca formatiuni care sa faca parte din viitoarea majoritate politica. Aproape jumatate dintre respondenti (46,5%) considera ca cele doua partide ar trebui sa plece de la guvernare fie imediat - 23,1%, fie dupa integrare - 20,4%. Si doar 30,2% dintre respondenti considera ca PC si UDMR ar trebui sa ramana la guvernare pana la finalul mandatului.

Intrebati care cred ca este cea mai potrivita perioada pentru organizarea anticipatelor, 23% au raspuns la sfarsitul acestui an, 15% ar opta pentru primavara anului viitor, iar 9% pentru sfarsitul anului 2007. In schimb, 30% dintre cetatenii cu drept de vot spun ca nu este necesar sa mergem la urne inainte de termen.

La nivel de partid, preferintele raman cam aceleasi. Daca duminica viitoare ar fi organizate alegeri parlamentare, intentia de vot de moment ar fi de 42% pentru Alianta D.A., 25,3% pentru PSD, 11,6 % pentru PRM, 6% pentru PNG, si UDMR 5,1% . Nehotaratii si cei care nu doresc sa voteze reprezinta un procent de 31% din totalul populatiei cu drept de vot. Fata de luna mai, distributia voturilor intre PD si PNL ramane constanta, in limitele marjei de eroare. La nivelul electoratului Aliantei, cu 57% fata de 43% PD continua sa aiba un ascendent important asupra PNL.

Vot uninominal si Parlament unicameral

In ciuda simpatiei constante de care se bucura Traian Basescu la nivelul electoratului, se constata ca romanii nu doresc o intarire excesiva a prerogativelor presedintelui. Cam 26% dintre respondenti apreciaza ca seful statului ar trebuie sa aiba dreptul sa convoace referendum pe orice tema doreste.

Majoritatea (44,4%) opteaza insa pentru limitarea acestui prerogativ pentru temele de interes national . Mai mult chiar, doar 9% dintre romani doresc ca Romania sa devina republica prezidentiala. Cam tot atatia (8%) ar opta pentru republica parlamentara.

In schimb, cei mai multi doresc schimbari la nivelul Parlamentului. Peste 65% dintre cetatenii cu drept de vot sustin ca prioritare sunt adoptarea sistemului de vot uninominal si formarea Parlamentului unicameral. Iar aceste prevederi ar trebui introduse in Constitutie cat mai curand.

Serviciile si Justitia, vinovate in cazul Hayssam

Fuga lui Omar Hayssam a generat un intreg scandal la nivel politic si institutional. Institutiile statului isi paseaza responsabilitatea pentru disparitia lui Hayssam, sefii SRI si SIE sunt si nu prea lasati sa demisioneze, iar la nivelul Guvernului si al Parlamentului s-au format comisii pentru stabilirea adevarului.

Fata de acest scandal, parerile romanilor sunt categorice. Principalii vinovati sunt, in viziunea a 40% dintre cetateni, serviciile de informatii si Justitia. Fiecare a cumulat procente aproape egale, de 20%. Medicii si politia ar avea de asemenea, partea lor de vina. Surprinzator, 10% dintre romani spun ca presedintele este vinovat pentru disparitia lui Hayssam, in timp 6,6% cred ca responsabilitatea revine Guvernului. Trebuie facuta precizarea ca la aceasta intrebare au fost socotite valide doar 60% dintre raspunsurile celor chestionati.

Nastase, Vadim si Iliescu, in top

Daca ar trebui sa alcatuiti un clasament al oamenilor politici care ar trebui sa se retraga din viata politica, pe care i-ati plasa in acest clasament (primele 3 locuri)? "Castigatori" au fost desemnati in final Adrian Nastase, Vadim Tudor si Ion Iliescu, fiecare cumuland in jur de 30 de procente. Ca lider aflat la sfarsitul carierei este vazut si Gigi Becali, tot cam de 30% dintre romani. La distanta de cateva procente, cu 21% se afla premierul Calin Popescu Tariceanu, in timp ce 13% dintre romani spun ca Traian Basescu ar trebui sa se retraga din viata politica.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.