Secretarul general al PD, Vasile Blaga, i-a acuzat ieri pe liberali de lipsa de colegialitate, de nesinceritate si de formarea cu Opozitia a unei "monstruoase coalitii" prin votul dat saptamana trecuta in Birourile Permanente ale Camerei Deputatilor si Senatului in privinta demiterii directorilor serviciilor de informatii.

"Pe de alta parte, intelegem si jocul pe care coalitia constituita din PNL, PSD, PRM, PC si UDMR il face atunci cand cere presedintelui sa solicite Parlamentului demiterea celor doi (sefii de servicii de informatii - n.r.).

(...) Noi intelegem si constituirea acestei, as putea sa-i zic monstruoase coalitii, dintre Opozitie, PNL in primul rand, PC si UDMR", a declarat Vasile Blaga, la finalul sedintei Biroului Permanent National (BPN) al PD.

Blaga a acuzat "jocul de imagine destul de ieftin" al PNL si ura impotriva lui Traian Basescu a unor parteneri de Alianta si de Coalitie ai democratilor.

Liderul PD a aratat ca "nici orgoliile, nici lipsa de scrupule in raportarea de forte, nici ura pe care unii colegi din Alianta si din Coalitie o au fata de presedinte nu pot duce la o asemenea abordare" precum cea din cadrul Birourilor Permanente.

Atac la Tariceanu, via Patriciu

Liderul democrat a precizat ca a vazut principalii sponsori ai PSD in 2004 "si ce influenta au ei in partidul coleg noua in Alianta", ceea ce ar da "raspuns la foarte multe intrebari".

Blaga face referire la faptul ca Dinu Patriciu, un apropiat al presedintelui PNL, Calin Popescu Tariceanu, a fost al doilea sponsor ca importanta al PSD in campania electorala din 2004. Potrivit unor informatii aparute recent in presa, Dinu Patriciu a donat PSD, prin firmele pe care le controleaza, aproape 2 miliarde de lei, adica de patru ori mai mult decat a donat pentru propriul partid.

Blaga a spus ca liberalii au avut "o pozitie complet nesincera" fata de schimbarea directorilor SRI si SIE, pentru ca, timp de un an si jumatate, au solicitat eliberarea lui Timofte si a lui Fulga din functie. "Daca ar fi dorit cu tot dinadinsul sa provoace demisiile acestora, puteau, pe parcursul unui an si jumatate, in conditiile legii, sa propuna acest lucru Parlamentului. Era nevoie doar de voturile unei treimi din numarul parlamentarilor", a explicat liderul PD.
Lipsa de colegialitate a liberalilor, a sustinut Vasile Blaga, se poate vedea si din anuntul cu privire la necesitatea retragerii trupelor din Irak, cand PNL nu a respectat protocolul Aliantei D.A., dar si din pozitia cu privire la legile sigurantei nationale, secretarul general al PD acuzand in acest caz "un spectacol public".

Blaga si-a exprimat si nemultumirea fata de modul in care liberalii au abordat restructurarea guvernului. Secretarul general al PD mai crede ca reactia partenerilor din coalitie fata de demisiile sefilor SRI si SIE mai vine din "ura pe care acestia o au fata de presedinte (Traian Basescu - n.r.)".

Vasile Blaga a spus ca PD considera decizia, de saptamana trecuta, a birourilor permanente reunite ale celor doua camere ale Parlamentului cu privire la mentinerea in functie a lui Radu Timofte si Gheorghe Fulga ca fiind nula din punct de vedere juridic.
Secretarul general a amintit ca liderul grupului PD din Camera Deputatilor, Cristian Radulescu, a inaintat comisiilor juridice o intampinare cu privire la acest subiect, democratii asteptand un punct de vedere.

"As vrea sa va spun un lucru. Discutii pe tema aceasta au avut loc in CSAT. In CSAT, vicepresedinte este primul-ministru. Probabil ca se uita repede acest lucru, si ca o parte dintre membri CSAT sunt ai PNL si ai PC. Or, acolo nu s-a luat nici o hotarare in acest sens", a adaugat Vasile Blaga.

Reactii

UDMR: S-a respectat legea

UDMR respinge acuzatiile PD. Liderul grupului parlamentar UDMR din Camera Deputatilor, Marton Arpad, a declarat ca decizia birourilor permanente reunite cu privire la mentinerea in functie a sefilor SRI si SIE s-a luat cu respectarea legii. Marton Arpad a spus ca nu se poate vorbi de o intelegere intre UDMR, PNL, PC si Opozitie, fiind de parere ca se folosesc "cuvinte prea tari" atunci cand se vorbeste de o ura fata de seful statului. In opinia sa, aceste divergente ar putea fi rezolvate in Coalitie, insa democratii ar fi cei care ar trebui, daca vor ca situatia sa se lamureasca, ca ceara convocarea unei sedinte.

PC: PD are o problema de pozitionare politica

PC nu face parte din nici o intelegere sau coalitie, iar faptul ca toate partidele sunt de acord pe un anumit subiect, cu exceptia PD, nu inseamna ca exista o intelegere, ci ca problema consta in pozitionarea politica a PD fata de tema in cauza, a declarat purtatorul de cuvant al PC, Bogdan Ciuca. "PC nu face parte din nici o intelegere sau coalitie ascunsa, noi nu ne batem nici cu partidele politice, nici cu liderii", a spus Ciuca.

PSD: O dovada a situatiei explozive din Coalitie

Afirmatiile secretarului general al PD reflecta situatia exploziva din coalitia de guvernare si pozitiile ireductibile dintre liberali si democrati, a declarat purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu. El a reafirmat ca PSD exclude orice asociere cu partidele aflate la putere.

PRM: S-a respectat Constitutia

Vicepresedintele executiv al PRM, Lucian Bolcas, a afirmat ca PNL, PC, UDMR, PSD si PRM au promovat, in mod spontan si fara discutii prealabile, prevederile constitutionale referitoare la serviciile secrete. "Nu poate exista democratie fara respectarea legilor si a Constitutiei unei tari. Reprezentanti ai presedintiei si ai PD demonstreza ca se situeaza in afara perimetrului democratic, in linia unui autoritarism totalitar", a spus Lucian Bolcas.

Cronica Romana

Sursa: Cronica RomanaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.