La 16 martie 1968, Comitetul Executiv al CC al PCR emitea Hotarirea nr. 119 cu privire la intarirea controlului de partid asupra activitatii organelor de Securitate si Militie. Secretarii comitetelor judetene, municipale si orasenesti de partid erau obligati „sa furnizeze nemijlocit date cu privire la activitatea unor elemente suspecte, sa ajute in calitate de rezidente si de gazde ale caselor de intilniri". In limbajul Securitatii, „rezidenta" era o persoana care coordona activitatea a cel mult 10 persoane de sprijin, iar cu aprobarea sefilor putea dirija si informatori. „Gazda" sau „casa de intilniri" era o persoana care punea la dispozitia Securitatii locuinta proprie sau orice alt spatiu care sa faciliteze intilnirile informatorilor. Secretarilor de partid carora li s-au trasat aceste sarcini nu li se facea dosar la Securitate. Tocmai de aceea, toti secretarii comitetelor judetene, municipale si orasenesti ale PCR au putut declara ca nu au colaborat cu Securitatea. Documentul din care am citat este public. El poate fi gasit in arhiva CNSAS, la rubrica „Documentar SRI". De altfel, CNSAS a publicat deja fragmente din aceasta hotarire in „Arhivele Securitatii", editura Pro Historia, 2002.

Ce spune legea ?

Conform Legii 187/1999 (Legea „Ticu"), prin colaborator al Securitatii se intelege acea persoana care „a fost retribuita sau recompensata pentru activitatea desfasurata in aceasta calitate; a detinut locuinta conspirativa sau casa de intilnire; a fost rezident al Securitatii; a furnizat Securitatii informatii prin care s-au lezat drepturi si libertati fundamentale ale omului; a transmis si a inlesnit transmiterea de informatii, note, rapoarte sau alte acte prin care se denuntau activitati/atitudini potrivnice regimului totalitar comunist (...); a avut competente decizionale, juridice sau politice sau care prin abuz de putere politica a luat decizii la nivel central sau local privind activitatea Securitatii sau a altor structuri de represiune".

Ce trebuie sa dovedeasca Ion Iliescu?

Fisa postului il obliga pe Ion Iliescu sa colaboreze cu Securitatea, in conformitate cu hotarirea CE al CC al PCR. Iar in calitate de rezidenta si de gazda (pentru a mentiona doar atit), domnia sa face limpede parte din categoria colaboratorilor Securitatii, asa cum este ea definita in Legea „Ticu". Pentru prima oara in ultimii 14 ani, prezumtia de nevinovatie nu mai poate fi aplicata domnului Iliescu. Pentru prima oara, domnia sa este cel care trebuie sa dovedeasca faptul ca nu si-a indeplinit nici un moment, timp de 5 ani, atributiile de prim-secretar.