Ministrul democrat al Transporturilor, Radu Berceanu, l-a acuzat ieri pe premierul Calin Popescu Tariceanu ca si-a insusit ideea PD privind restructurarea guvernului si o prezinta ca fiind initiativa sa.

Berceanu a declarat ca ministrii PD au fost nemultumiti sa constate, dupa sedinta de executiv, ca primul ministru si-a insusit toate meritele privind restructurarea aparatului guvernamental, amintind ca PD este formatiunea care a propus acest proces si la un nivel mai inalt - al vicepremierilor si al numarului de ministere.

"Primului ministru, dintr-o data, stand la spital si asteptand RMN-ul, i-a venit ideea sa restructureze guvernul", a spus Berceanu. El a amintit ca democratii au cerut insistent reformarea executivului si au oferit si explicatiile necesare. Berceanu a declarat ca solicitarile PD nu vizau doar esalonul doi al executivului, ci democratii au propus restructurarea posturilor de ministri de stat si ministri delegati, intentie pe care, de altfel, au dus-o la capat, prin retragerea din guvern a lui Gheorghe Pogea.

Berceanu a acuzat ca in timp ce ministerele conduse de democrati s-au conformat cererii de restructurare, ministerele sub portofoliu liberal sau conservator au ignorat aceste solicitari. "Daca ne uitam pe cifre, constatam ca prin alte locuri ele sunt destul de in neregula, pentru ca MAE avea opt secretari de stat. (...) La MAE sunt discutii, eventual sa se ajunga la patru. Nu cred ca este deloc corect si nu e in linia pe care am discutat-o. La Ministerul Economiei sunt sapte", a afirmat Berceanu.

E mai greu sa-ti restructurezi apropiatii...

"Probleme sunt la Secretariatul General al Guvernului, unde sunt sase secretari de stat. La Cancelarie, unde sunt noua secretari de stat. Iata ca aici sunt problemele!", a exemplificat Berceanu. El a adaugat ca "pe formula mai bine mai tarziu decat niciodata", PD doreste restructurarea la nivelul aparatului de lucru al guvernului si a acuzat premierul ca a propus cel mai lung termen (25 august) pentru restrangerea posturilor. "Banuiesc ca acolo e cel mai greu. Apropiatii... ti-e mai greu sa te indepartezi de ei", a spus Berceanu. Ministrul Transporturilor a subliniat ca democratii doresc continuarea procesului de restructurare a executivului si a declarat ca PD nu poate sa faca singur acest lucru. "Am vazut ca nu se doreste la nivelul ministrilor de stat si ministrilor delegati, nu putem noi singuri sa facem aceste lucruri", a mai spus Radu Berceanu.

Premierul Calin Popescu Tariceanu a stabilit, miercuri, in sedinta de guvern, numarul secretarilor de stat care vor ramane in functie la ministere si la agentii.

Ministrii au sarcina de a nominaliza, pana saptamana viitoare, secretarii de stat la care vor renunta. Premierul a luat aceasta decizie dupa ce a constatat ca majoritatea ministrilor nu au prezentat planul de restructurarea a institutiilor, asa cum a cerut in urma cu doua saptamani, in sedinta de guvern.

Dan Motreanu: PNL nu a respins niciodata ideea restructurarii

PNL nu a respins niciodata ideea restructurarii guvernului, dar doreste o restructurare in etape, nu una haotica, a declarat, ieri, secretarul general al PNL, Dan Motreanu. "Este nevoie de o analiza serioasa si de o restructurare in etape, pentru a nu afecta eficienta actului de guvernare si functionarea institutiilor statului", a subliniat Motreanu.
El a amintit ca si PD a fost de acord cu acest lucru si si-a exprimat regretul pentru afirmatiile legate de restructurare pe care le-a declarat Radu Berceanu, in cadrul unei conferinte de presa.

"Constat cu regret ca domnul Radu Berceanu dovedeste ca nu poate face parte dintr-o echipa. Ministrul democrat urmareste doar castiguri de imagine personale, el preferand sa-si prezinte propunerile in conferinte de presa si nu in sedintele cabinetului din care face parte. Trebuie sa remarc amnezia care l-a lovit pe domnul Berceanu, cel care, in timpul mandatului sau de ministru CDR, a infiintat un mare numar de agentii", a replicat Dan Motreanu prin intermediul unei declaratii de presa.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.