Demisiile sefilor SRI, SIE si DGIPI au lasat principalele servicii de informatii ale Romaniei cu conducere interimara, fapt neagreat de clasa politica romaneasca. Presedintele trebuie sa identifice potentialii inlocuitori, iar parlamentul va trebui sa ii aprobe. AMOS News a contactat mai multi parlamentari pentru a afla profilul candidatilor la aceste functii pe care i-ar vota.

Deputatul UDMR Peter Kovacs spune ca un posibil candidat la sefia serviciilor "trebuie sa fie din afara serviciilor de securitate". Parlamentarul spune ca este important "sa fie educat (n. red. - candidatul) dupa ‘89 si sa nu aiba tare din perioada comunista". Kovacs mai spune ca alte calitati necesare sunt "integritatea personala" si "sustinerea parlamentara".

Intrebat daca, tinand cont de miza politica, considera ca parlamentarii vor ajunge la un consens privind alegerea sefilor serviciilor de informatii, Kovacs a apreciat ca "presedintele trebuie sa identifice posibilii sefi si sa asigure un consens. Presedinte Romaniei are atributii in privinta solutionarii problemelor importante pentru Romania si cred ca numirea sefului SRI este o problema de o asemenea importanta".

Deputatul PRM Lucian Bolcas considera ca un sef al SRI trebuie sa fie "un om de caracter, acesta este o conditie indispensabila; un excelent profesionist si practician, care sa cunoasca foarte bine sistemul". "Sa fie un om integru, detasat de pozitii politice partizane, un mare patriot - pentru care soarta Romaniei sa fie mai presus decat orice, un bun crestin cu frica de Dumnezeu si un distins intelectual", sunt calitatile pe care deputatul PRM crede ca trebuie sa le aiba un candidat "ideal" la sefia unui serviciu de informatii din Romania.

Bolcas mai spune ca nu ar trebui facuta o distinctie intre serviciile de informatii din perioada comunista si cele din acest moment. "Acestea sunt serviciile de securitate ale Romaniei, asa cum nu se face o distinctie intre serviciile din perioada CDR si cele din perioada PSD, tot asa cred ca un adevarat profesionist este detasat de problemele guvernarii politice", a subliniat Bolcas.

Senatorul PSD Corina Cretu a apreciat ca, inainte de alegerea sefilor serviciilor, presedintele Traian Basescu ar trebui sa prezinte in fata parlamentului Strategia de Securitate. "Mi se pare ca atentia oamenilor politici si a presedintelui este prea mult orientata spre oameni si nu spre institutie. Traian Basescu ar trebui sa vina in fata Parlamentului cu Strategia de Securitate pe care trebuia sa o prezinte demult si abia apoi sa discutam despre oamenii care vor conduce serviciile de informatii", a subliniat Cretu.

In viziunea sa, "portretul robot" al candidatului la conducerea SRI si SIE trebuie sa descrie "oameni care sa fie neutri, obiectivi, sa nu fie persoane controversate, discutabile, si care sa intruneasca un sprijin parlamentar cat mai larg".

Despre conditiile care ar duce la vot majoritar in Parlament, senatorul PSD apreciaza ca "consensul nu poate fi realizat fara o consultare a presedintelui Traian Basescu cu toate partidele, mai ales cu opozitia".

Senatorul PSD Vasile Dancu a apreciat ca nu exista un profil al sefului SRI sau SIE, ci doar "rezultatul unui algoritm politic, de negociere intre fortele politice". "Este greu de spus. Este o tema care nu ma intereseaza si care nu intereseaza majoritatea parlamentarilor. Am vazut insa, in urma discutiilor cu colegii mei, ca lumea incearca sa se indrepte spre specialisti, tehnocrati si mai putin spre politizarea acestor institutii. Cred ca acestor candidati li se cere neutralitate si profesionalism", a subliniat Vasile Dancu.

Purtatorul de cuvant al Partidului Conservator, Bogdan Ciuca, afirma ca un sef al serviciilor de informatii trebuie sa fie "profesionist, neinregimentat politic, sa aiba expertiza, sa nu fie obligat politic". Ciuca spune ca un candidat la conducerea SRI sau SIE va fi "sustinut categoric" daca "propunerea venita in parlament nu va fi construita pe criteriul politic, ci pe criterii amintite mai sus".


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.