Presedintele UDMR, Marko Bela, si presedintele Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), Laszlo Tokes, nu au reusit sa ajunga la o pozitie comuna in privinta autonomiei Tinutului Secuiesc. La masa rotunda intitulata "Dialog pentru autonomie", presedintele CNMT, episcopul reformat din Piatra Craiului, Laszlo Tokes, i-a aratat coltii lui Marko Bela, precizand ca intalnirea celor doi de la universitatea de vara de la Tusnad nu a fost nicidecum corelarea pozitiilor pentru realizarea autonomiei, ci un razboi al orgoliilor. Laszlo Tokes nici nu a vrut sa auda despre ideile prezentate de Marko Bela, ba chiar a precizat ca a facut un efort sa stea la aceeasi masa cu presedintele UDMR. De cealalta parte, liderul udemerist spune ca participarea sa alaturi de Laszlo Tokes la dezbaterea pe tema autonomiei maghiarilor din Tinutul Secuiesc s-a datorat mai mult traditiei decat "amicitiei". Intalnirea celor doi a fost un fiasco "traditional", in urma caruia, pe langa Szasz Jeno si Csapo Joszef, Laszlo Tokes i-a spus si el lui Marko Bela "nem".

Fostul presedinte de onoare al UDMR, Laszlo Tokes, si-a ieri reafirmat adversitatea fata de presedintele udemeristilor, Marko Bela, la Universitatea de vara de la Baile Tusnad. Cei doi rivali maghiari au participat la o masa rotunda, unde ar fi trebui sa ajunga la un consens referitor la formele de obtinere a autonomiei pentru maghiarii din Transilvania. Daca Marko Bela a avut un discurs moderat despre beneficiile aderarii Romaniei la UE pentru transilvanenii de etnie maghiara si planurile UDMR pentru regionalizarea regiunii Har-Cov, de cealalta parte, Laszlo Tokes, presedinte al Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), a aratat ca singurul scop pentru care a acceptat sa stea la aceeasi masa cu Marko Bela a fost sa ii aduca aminte presedintelui UDMR ca relatia dintre cei doi a ramas la fel de tensionata.

Marko Bela a spus ca nici nu se astepta la un dialog fructuos cu Laszlo Tokes. Presedintele UDMR a precizat si el ca a stat langa episcopul Laszlo Tokes doar de dragul traditiei, completand ca Universitatea de vara de la Baile Tusnad este un eveniment "traditional", la care participarea formatiunilor oponente UDMR-ului este o practica obisnuita. Marko Bela a spus ca cea mai mare divergenta dintre cei doi ar fi ca Laszlo Tokes nu agreeaza reprezentarea parlamentara pe care o are UDMR.

"Dupa parerea mea, divergentele nu sunt scopurile noastre, desi avem si acolo cateva opinii separate, divergentele se refera la instrumentele pe care le folosim pentru obtinerea unor beneficii pentru maghiari. Ei sunt mult mai sceptici privind instrumentele politice, si anume participarea maghiarilor in parlament, cred ca nu putem in acest fel sa aducem schimbari profunde in viata minoritatii maghiare", a explicat presedintele UDMR. Marko Bela i-a indemnat pe maghiarii prezenti la Tusnad sa sustina aderarea Romaniei la Uniunea Europeana si a spus ca obtinerea autonomiei Tinutului Secuiesc nu mai este la fel de importanta dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. "Maghiarii din Transilvania nu ar trebui sa se opuna aderarii Romaniei. Aceasta este foarte importanta, deoarece va duce la disparitia statelor nationale. A venit apusul acestor state, iar disparitia lor este foarte importanta pentru maghiari. Este important ca maghiarii sa grabeasca acest proces de aderare", a spus Marko Bela. Presedintele UDMR a precizat ca Uniunea isi doreste asocierea judetelor din Tinutul Secuiesc, in asa fel incat in Harghita, Covasna si o parte din Mures sa se creeze o entitate regionala puternica.

Partener incomod

De cealalta parte, Laszlo Tokes nu a facut decat sa il contrazica pe Marko Bela si sa ii transmita presedintelui UDMR ca nu doreste un consens cu UDMR-ul si ca o reconciliere intre cei doi este imposibila. "Cu umilinta metodologica, desigur, am acceptat sa stau la aceeasi masa cu presedintele UDMR, Marko Bela, pentru aceasta cauza suprema care este autonomia. Asa cum presedintele Basescu nu ne raspunde la scrisori, nici presedintele UDMR nu ne raspunde", l-a atacat Tokes pe Marko Bela.

Presedintele CNMT a spus ca maghiarii nu ar trebui sa renunte la obtinerea autonomiei mult-visate nici dupa aderarea Romaniei la UE si a adaugat ca dialogul dintre maghiari si autoritatile romane, pe tema autonomiei, ar trebui sa se intensifice. Episcopul reformat l-a contrazis pe Marko Bela si in problema regionalizarii, fiind de parere ca solutia gandita de Marko Bela este greu de atins. Presedintele CNMT este de parere ca acest lucru nu este realizabil pentru ca autoritatile romane si Marko Bela nu vor sa ia in seama si celelalte formatiuni care ii reprezinta pe maghiarii din Transilvania.

Turneu pe biciclete pentru autonomie

O caravana formata din 25 de tineri maghiari vor imparti fluturasi pentru promovarea autonomiei Tinutului Secuiesc in principalele orase din Harghita, Covasna si Mures. Pe biciclete, membrii Consiliul Tinerilor Maghiari, sprijiniti de organizatia locala a UCM Sfantu Gheorghe, va desfasura actiunea pentru a atrage atentia asupra problemei autonomiei.

Filiala UCM Sfantu Gheorghe a propus tinerilor sa imparta pe langa fluturasi si o solicitare adresata autoritatilor locale, de a organiza un referendum privind autonomia Tinutului Secuiesc.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.