Mihai Voicu, ministrul pentru Relatia cu Parlamentul si presedintele Comisiei pentru modificarea legislatiei electorale, a cerut partidelor, in special PSD si PD, sa-si precizeze clar pozitia fata de posibilitatea introducerii votului uninominal.

"Votul uninominal este baza reformei politice pe care PNL o sustine si folosesc acest prilej pentru a relansa un apel public catre toate partidele parlamentare pentru a-si preciza oficial pozitia organismelor de conducere fata de introducerea votului uninominal", a cerut Voicu.

Acesta a spus ca elaborarea Codului Electoral va trebui finalizata pana la inceputul anului 2007, iar pe 1 noiembrie va trebui prezentat Parlamentului un raport preliminar privind concluziile Comisiei. PSD a raspuns apelului liberal prin vocea senatorului Cristian Diaconescu, care a reafirmat sustinerea partidului sau fata de renuntarea la votul pe liste. Celalalt partid de opozitie, PRM, nu agreeaza modificarea sistemului electoral actual.
"A introduce acum sistemul votului uninominal inseamna a ingheta clasa politica la formula existenta, acestea fiind singurele personalitati cunoscute", a spus vicepresedintele executiv al PRM, Lucian Bolcas, citat de Rompres. Bolcas considera ca votul uninominal ingradeste accesul tinerilor in functii alese.

Daca pozitia PRM era cunoscuta, surprinde in schimb nuantarea pozitiei UDMR. Uniunea s-a opus pana acum introducerii votului uninominal, insa acum liderii maghiari sunt dispusi sa accepte o varianta de vot mixt: uninominal, dar cu compensare pe lista.
"Consideram ca votul uninominal nu va rezolva absolut nimic din punct de vedere al functionarii Camerei Deputatilor. Fara o alta compensare, votul uninominal va favoriza partidele mari", a declarat deputatul Kelemen Hunor. Acesta a adaugat ca votul uninominal va afecta disciplina de partid a parlamentarilor, in conditiile in care aceasta este deja deficitara.

Conservatorii vad in votul uninominal singura modalitate de recastigare a increderii electoratului de catre clasa politica. Democratii au raspuns si ei afirmativ apelului lui Voicu, insa demersul pare a-i fi iritat.

"Mi se pare ciudata solicitarea domnului Voicu, mai ales ca, se stie inca din campania electorala, din batalia pentru modificarea Constitutiei, de faptul ca PD este pentru introducerea votului uninominal. Iar in comisia condusa de domnul Voicu, liderii de grup si-au exprimat optiunile", a declarat senatorul PD Maria Petre. Pozitiile PD si PNL sunt identice si in ceea ce priveste organizarea alegerilor pentru Parlamentul European: vot pe lista inchisa, intr-o circumscriptie nationala.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.