Sapte cetateni musulmani au fost retinuti in week-end la Iasi de ofiterii SRI si procurorii de la Curtea Suprema. Surse din cadrul anchetei spun ca cei sapte ar fi avut legaturi cu celebra retea terorista Al-Qaeda. Ancheta vizeaza o serie de studenti arabi la Medicina si oameni de afaceri din Pakistan, Iordania si Arabia Saudita, care ar face parte din organizatia "Fratii Musulmani", despre care se crede ca ar strange bani pentru Al-Qaeda.

CEI SAPTE

Printre cei retinuti de politistii ieseni si agentii SRI se afla, conform unor surse din cadrul anchetei, pakistanezul Asad, student in anul VI la Medicina Generala, retinut in timp ce se ruga in moscheea din strada Morilor, in timpul sfintei rugaciuni de vineri catre Allah, studentii pakistanezi Moazam si Kasif, marocanul Osman si kuweitianul Walid. Toti cei sapte arabi ar fi facut parte din anturajul ex-presedintelui filialei Ligii Islamice si Culturale din Romania, palestinianul Hicmat, disparut acum doi ani, in mod subit, din Iasi, imediat dupa ce a terminat facultatea. La vremea respectiva, in comunitatea araba se vorbea ca Hicmat, impreuna cu Musyd, un alt cetatean arab, ar fi fost expulzati din Romania dupa ce se descoperise ca acestia ar fi avut legaturi cu o serie de grupari islamiste teroriste, printre care si "Fratii Musulmani", organizatie din care se banuieste ca fac parte si cei sapte arabi retinuti in week-end la Iasi.

"FRATII MUSULMANI"

Surse din cadrul anchetei spun ca "Fratii Musulmani" ar fi avut sediul in moscheea din strada Morilor, din Iasi, iar pe timpul sederii lor in Romania, singurul lor scop ar fi fost acela de a strange bani pentru "Cauza". Majoritatea studentilor arabi din Iasi sunt fanatici, antiamericani si sustin razboiul sfant. Atunci cand Ben Laden a atacat cele doua turnuri, arabii s-au bucurat nespus, organizandu-se adevarate bairamuri la cluburile pe care le detin in apropierea Universitatii de Medicina din Iasi. Pe de alta parte, chiar Serviciul de Informatii Externe a sustinut, intr-un material, ca "Fratii Musulmani" au zeci de adepti in tara noastra si actioneaza sub acoperirea LICR.

"BANI PENTRU CAUZA!"

Ancheta de la Iasi a fost declansata dupa ce inspectorii de la Fiscul iesean au descins la sediul Terom S.A. din Iasi si au descoperit in actele contabile ca cei doi patroni, de origine araba, ar fi trimis la o banca din Franta, periodic, sume de ordinul milioanelor de dolari. Finantistii au anuntat imediat Parchetul si SRI care au declansat cercetarile, descoperind ca banca unde ajungeau banii ar apartine celebrei familii Ben Laden. Procurorii ieseni cred ca patronul Terom, sirianul Nanaa Ammar (37 de ani), ar fi folosit mai multe firme-fantoma si, impreuna cu un cetatean arab care are un cont in Banca SBA (societate bancara araba din Paris si cu sucursale la Geneva, Limassol-Cipru si Damasc-Siria), ar fi spalat milioane de dolari, banii ajungand, se pare, la celebrul Ben Laden, in a carei sfera de influenta se afla si Banca SBA.

Conform raportului efectuat de expertii contabili la Terom SA, Ammar ar fi plimbat sume importante de bani prin mai multe firme - SC DA DULCE SRL, SC RACHEL 2002 SRL, SC COM PREST SERV etc. - banii fiind scosi apoi din tara prin contul de la Banca SBA - Franta, detinut de arabul Ziad Wazzan. Expertul contabil Scarlat Orzescu, cel care a descoperit "caracatita financiara" de la Terom, scrie in raportul ce sta la baza anchetei declansate de procurorii ieseni: "Se constata ca Nanaa Ammar a avut in toate cazurile tangente si chiar implicatii directe cu aceste firme. In situatia firmei DA DULCE SRL s-a observat ca, desi nu a avut relatii directe cu firma Terom Iasi, ci doar prin interpusi, aceasta a inchis circuite financiare cu Ziad Wazzan din Franta, care la randul sau il imprumutase pe Nanaa Hassan (fratele lui Ammar) cu sume de bani in vederea creditarii SC Terom. Modalitatile prin care au circulat banii, modul in care au fost utilizati si scopul utilizarii constituie elemente certe ale infractiunii de spalare de bani".

23 DE MILIOANE DE DOLARI

Expertii contabili ieseni au descoperit ca intre Terom, care este cel mai mare producator roman de fire si fibre poliesterice, si Banca SBA, s-ar fi transferat sume importante de valuta. In actul de sesizare se face clar legatura cu afacerile familiei Ben Laden: "Banca SBA (Societate Bancara Araba), la randul ei, face parte din grupul de banci aflate sub influenta familiei Ben Laden. Exista suspiciuni ca si prin intermediul acesteia s-a finantat terorismul international si ca o parte din aceasta finantare ar proveni si din relatiile economice cu grupul de firme mentionat". Prejudiciul adus statului roman, descoperit pana in prezent de experti, depaseste 88,5 miliarde de lei. Pe de alta parte, conform procurorilor Directiei de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism, Nanaa Hassan este acuzat ca prin folosirea de firme-fantoma si firme false cu sprijinul functionarilor de la RIB - Sucursala Mosilor, a transferat in afara Romaniei in cursul anului 2003 in total suma de 23 milioane USD.

URMARITI PRIN INTERPOL

Imediat dupa declansarea cercetarilor, fratele lui Nannaa, Hassan, implicat in afacerile de la Terom, a parasit tara, cu destinatia Siria. Fratele sau, Nannaa, a ramas o perioada in tara, sustinandu-si nevinovatia, pentru ca apoi sa dispara fara urma. Intr-o declaratie acordata Ziarului, acesta afirma: "Ar fi foarte bine sa am legaturi cu Ben Laden. Asta inseamna ca as fi un om important. Acum aud pentru prima oara de la d-voastra. Nu ma apuc eu de asa ceva. N-am bani depusi decat in bancile din Romania. N-am nici un ban pe afara", declara sirianul. In ciuda interdictiei de a parasi Romania, sirianul s-a facut nevazut. Singura persoana ramasa in mainile politistilor a fost Viorica Zlate (51 de ani), director comercial la Terom SA Iasi, acuzata ca ar fi facilitat afacerile ilegale de la Terom.

ANCHETA INVALUITA IN MISTER

Arestarile operate in week-end la Iasi sunt invaluite intr-un mister total, autoritatile declansand un adevarat embargo informational. Cei doi procurori despre care se spune ca ar coordona ancheta, iesenii Iulia Diaconu si Adrian Tudor Idriceanu, sunt de negasit, varianta oficiala fiind aceea ca sunt in concediu. Se stie insa ca in acest dosar exista deja cativa saci de probe si ca arestarile nu se vor opri aici. Exista o singura confirmare oficiala, cea a Parchetului General, care, prin vocea purtatoarei de cuvant, Ramona Bulcu, a confirmat existenta unei anchete. "Nu va putem da detalii suplimentare, deoarece dosarul se afla in faza de cercetari la noi", a declarat Ramona Bulcu.

BEN LADEN DETINE AFACERI IN TOATA LUMEA

Familia Ben Laden este considerata una dintre cele mai bogate din lume, avand afaceri in domeniul constructiilor, petrolului, bancar si comert in SUA, Europa si Asia. Dupa atacurile de la 11 septembrie de la New York, Osama Ben Laden a fost renegat in mod oficial de familia sa, dar, se pare, numai de fatada. Chiar daca procurorii ieseni sustin ca Banca SBA s-ar afla in sfera de influenta a familiei Ben Laden, nu poate fi facuta oficial vreo legatura cu Osama, existand numai supozitii in acest sens.


Despre autor:

Sursa: Ziarulcn.com


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.