Liderul PSD, Mircea Geoana, a profitat de ziua sa de nastere pentru a-si testa sustinerea pe care inca o mai are printre putinii pesedisti de marca. Asa ca presedintele PSD, in ziua in care a implinit 48 de ani, a organizat un bufet suedez in mijlocul sediului de pe Kiseleff, s-a asezat comod pe fotoliul din biroul sau si a asteptat, a asteptat... pana cand asteptarea nu a mai fost atat de comoda. Nicio invitatie, nimic... Cine voia sa treaca pe la balul "baronului de Kiseleff" era binevenit. Si cum de ceea ce ii este frica omului sigur nu scapa, si Geoana a realizat dupa ore bune de privit lungul bufet suedez, neatins decat de cateva guri de ziaristi, ca oamenii din PSD nu-l prea iubesc.

Pe langa cosurile cu trandafiri rosii sau galbeni primite de la organizatiile din teritoriu, "Prostanacul" nu s-a putut mandri cu daruri alese primite de la spuma pesedista asa cum faceau cu ceva vreme in urma Ion Iliescu si fostul premier Adrian Nastase. In schimb, Geoana a tinut sa mentioneze cadoul primit de la familie, un bilet la concertul sustinut de Shakira si un desen facut de fiica sa. Pe canapeaua din biroul sau zaceau insa si cateva cadouri de forma unor tablouri. Vreo doua doar - adica nici pe departe numarul impresionant de picturi cu care isi reinnoia anual Adrian Nastase colectia.

La ora 13.30, Geoana inca isi mai astepta posibilii musafiri. La poarta sediului PSD, doar vreo doua masini mai scumpe. Limuzinele care anii trecuti aproape ca blocau circulatia la zilele festive parca intrasera in pamant. La ora aceea, singurii reprezentanti mai importanti care calcasera pragul petrecerii lui Geoana erau doar deputatii Rovana Plumb si Valer Dorneanu, iar dintre senatori, doar Antonie Iorgovan. Daca nu erau ziaristii care sa mai anime holul de la intrare in cladire, probabil ca Geoana ar fi primit de ziua lui doar cateva urari calde, dar si acestea formale, din partea filialelor si o cutie imensa, decorata cu o funda rosie care sa ascunda o portie mare de singuratate. Nici femeile pesediste, care lui Adrian Nastase i-au adus de ziua lui, pe 22 iunie, un sceptru, nu au gasit un cadou mai inspirat pentru Geoana decat un buchet de flori.

Un sediu gol, impopotonat cu funde si mese incarcate. Nici rosiile umplute, nici pestele cu lamaie, nici fursecurile si nici sampania nu i-au atras pe liderii PSD la palatul din Kiseleff ieri, de Ziua Frantei. Intr-adevar, toata petrecerea, ce semana mai mult cu o receptie rasuflata aflata spre final, a fost organizata de liderul PSD, Mircea Geoana, dar nu pentru a sarbatori ziua Caderii Bastiliei, ci pentru a-si sarbatori ziua de nastere.

In fata sediului din Kiseleff, cateva masini ale reprezentantilor mass-media si cateva masini cu numarul terminat in DPT. In curtea umbrita a palatului pesedist, in care in aceasta zi nu se cocea nici pe departe un mare plan diabolic de revenire la putere, erau doar vreo doi cameramani pe picior de plecare.

Din cand in cand, cate un curier aducea un buchet de flori din partea unei organizatii prea indepartate care nu a putut sa-si trimita reprezentantul pana in mijlocul targului sa-l felicite pe Geoana. Cativa parlamentari rataciti care si-au onorat obligatia si au trecut cinci minute sa-si felicite seful. Cam asa arata in 2006 o aniversare a liderului PSD; ca o fotografie tocita de vremuri a aniversarilor aglomerate si colorate ale liderilor PSD Ion Iliescu sau Adrian Nastase.

Fara invitatii, fara musafiri...

Bufetul suedez incarcat cu tot felul de bucate alese si fursecuri a fost pregatit din timp, de staff-ul lui Geoana, ca pentru un mare bal de odinioara. Invitatiile nu au fost insa trimise. Si cum este greu de crezut ca membrii PSD nu stiau de multa vreme ca pe 14 iulie este ziua "Prostanacului", Geoana a impuscat de ziua lui doi iepuri dintr-o lovitura. Pe de o parte a petrecut, cam de unul singur, din nefericire, iar pe de alta parte a incercat sa-si demonstreze siesi ca inca mai are sustinerea partidului. Si aceasta incercare a fost insa un esec, pentru ca Geoana a simtit gustul sampaniei mai amar ca de obicei. Singur, doar in compania ziaristilor gata sa imortalizeze scene interesante de la aniversarea lideriului celui mai mare partid de opozitie, pesedistul si-a ascuns dezamagirea intr-un discurs mai mult patetic decat impresionant.

"Imi doresc sa fim sanatosi, sa ne mearga bine si politic, si pe alte planuri, si in primul rand sa am mai mult timp pentru familie", a spus Geoana. Si cum Ion Iliescu a spus ca la implinirea a 76 de ani se simte ca la 46, Geoana a incercat sa fie mai amuzant, ferdonand cantecul formatiei Voltaj - "Tanar vreau mereu sa fiu... Ca la 20 de ani". Ca sa se scuze de insuccesul inregistrat de petrecerea sa, "Prostanacul" a anuntat ca aseara, la Clubul Diplomatilor, a invitat 150 de persoane la o alta petrecere, de aceasta data cu invitatii trimise. Printre cei asteptati se numara si Ion Iliescu, Petre Roman, Sergiu Medar, Adrian Nastase. Cel din urma l-a felicitat si telefonic pe Geoana.

A fost odata ca niciodata... Cenusareasa PSD

Cand ceasul a batut ora 12.00 pentru PSD, adica ora la care partidul a plecat de la guvernare, intregul bal al sarbatoritilor social-democrati s-a transformat intr-o petrecere plictisitoare, de la care au lipsit invitatii de marca. Limuzinele si masinile pazite de sepepisti din fata sediului nu s-au transformat in bostani, ci in masini obisnuite, din care au coborat ieri doar cativa parlamentari - Valer Dorneanu, Rovana Plumb, Adrian Severin, Eugen Nicolicea, George Baiesu, Florin Iordache, Antonie Iorgovan - si cativa lideri de filiale.

Doar mesele incarcate cu mancare si cu bautura au ramas in mijlocul sediului PSD, neatractive insa pentru putinii invitati. Imbracat cu o camasa albastra cu manecile suflecate, Mircea Geoana a picat la fix in mijlocul peisajului de petrecere nereusita pe care l-a umplut doar cu cateva glume nesarate. La ora 14.00, Geoana se pregatea deja sa-si stranga catrafusele si sa plece spre casa, unde urma sa petreaca in mijlocul familiei.

Cadouri doar de la familie

Cadourile luxoase cu care se mandreau acum cativa ani liderii PSD, tablourile originale de zeci de mii de euro s-au transformat si ele in cosuri cu trandafiri rosii si in cateva carti. Cand se pregatea sa plece, Geoana a primit chiar si un cos plin cu trandafiri portocalii, care in mod sigur nu era din partea colegilor din Alianta PNL-PD. Deputatul independent Nati Meir i-a adus lui Geoana o editie a Tora - cartea sfanta a evreilor - veche de 250 de ani, "care nu cred ca mai exista in Romania", si o sticla de whisky, sa-si inece amarul. Intrebat cum va reusi sa citeasca Tora - redactata in limba ebraica -, seful PSD a raspuns in gluma: "Poate iau si din whisky si incep sa citesc in ebraica".

Cadourile cu care s-a laudat insa cel mai mult presedintele PSD au fost un desen facut de fiica sa, in care era reprezentata intreaga familie, si o compunere a fiului sau, in care acesta isi imagina cum ar fi o vacanta perfecta in familie. In plus, luni, Geoana va merge impreuna cu sotia sa la concertul cantaretei Shakira, biletele constituind cadoul din partea consoartei lui.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.