Ion Iliescu, "zeul intelepciunii in PSD", asa cum l-a ironizat actualul lider al PSD, Mircea Geoana, pare sa fie din ce in ce mai departe de partidul pe care l-a infiintat. Face reprosuri nenumarate actualei conduceri legate de modul in care gestioneaza treburile partidului si o acuza ca ii pune bete-n roate pentru a nu realiza planul sau de unificare a stangii, pe care il are impreuna cu Petre Roman. Pare sa aiba mai multe reprosuri de facut celor din propriul partid decat rivalilor politici. Cate ceva are de spus insa si despre acestia, in special la adresa presedintelui Basescu si a premierului Tariceanu, pe care ii acuza ca submineaza autoritatea statului prin razboiul pe care il poarta. Cat despre sine... numai de bine!

Zambitor si degajat, avand aerul ca mai are multe de spus in politica romaneasca, Ion Iliescu si-a expus parerile la emisiunea "Stirea Zilei" de la Antena 3. Iar dialogul a dovedit ca Ion Iliescu are numai cuvinte de lauda la adresa sa. "Am fost un simbol care a catalizat de-a lungul vremii un anumit electorat". Mai mult, Iliescu continua sa creada ca mai reprezinta, inca, un simbol. "Cred ca sunt inca. Adica o mare parte din cei care au crezut in mine, incepand din 1990, cand, in ciuda unei campanii de denigrare, care s-a desfasurat la vremea respectiva de un anumit, ma rog, o componenta a vietii politice de atunci, am inregistrat 86% la alegerile prezidentiale. Am repetat o performanta remarcabila si in 92, dupa ce s-a spart FSN". Si a lasat sa se inteleaga ca o parte din electoratul PSD este strans legata de persoana sa. "Eu cred ca exista inca un anumit electorat care a ramas legat de ceea ce reprezentam eu".

PSD trece printr-un soc

Iliescu pare sa fie din ce in ce mai indepartat de partidul pe care chiar el l-a infiintat. Dovada este declaratia sa socanta cu privire la pozitia PSD: "Stanga romaneasca fiind astazi reprezentata, practic, in plan politic, doar de PSD, care este partid parlamentar. Dar nu se poate rezuma stanga romaneasca numai la ceea ce reprezinta PSD". Senatorul PSD crede ca, la un an si jumatate de la alegeri, partidul inca nu si-a revenit. "PSD trece el insusi printr-un proces, printr-un soc, inregistrat dupa alegeri, cand a pierdut calitatea de partid de guvernamant si, la randul sau, trebuie sa isi consolideze propriile pozitii, in raport cu propriul sau electorat, pentru ca este intr-o pierdere din acest punct de vedere de viteza, si de sustinere, si de perceptie din partea electoratului pe care vrea sa il reprezinte".

Liderii PSD vor sa detina monopolul stangii
Senatorul PSD i-a acuzat pe liderii PSD, fara sa ii nominalizeze, ca vor sa detina monopolul stangii pe scena politica romaneasca, ducand astfel la o izolare a partidului. "Sunt oameni in PSD care ar vrea sa detina monopolul stangii romanesti si asta ar fi o greseala, ca va duce la izolarea PSD", a declarat Iliescu in cadrul aceleiasi emisiuni televizate, recunoscand ca nu a gasit intelegere la liderii actuali ai PSD in legatura cu proiectul sau de unificare a stangii, proiect lansat impreuna cu Petre Roman. Ion Iliescu nu s-a oprit aici cu criticile.

El a reprosat actualei conduceri a PSD ca nu a reactionat prompt la toate acuzele de coruptie pentru a inlatura eticheta de partid corupt. El a recunoscut insa ca PSD a avut o "politica clientelara" cat timp s-a aflat la putere. Cu toate ca reproseaza actualei conduceri a PSD ca vrea sa detina monopolul stangii, Iliescu este de parere ca partidul din care inca mai face parte nu trebuie sa renunte la doctrina sa. "PSD este obligat sa vina cu un mesaj de stanga". Si aceasta deoarece "PD, care a saltat, ca partid, dintr-o parte in alta a esichierului politic, nu a produs o impresie de seriozitate", a explicat Iliescu.

Sunt in partid oameni cu pretentie de reformatori

"Sunt niste oameni cu pretentie de reformatori ai PSD care spun sa parasim vechiul electorat, electoratul traditional al PSD, sa ne deschidem catre alte segmente ale electoratului", a adaugat Iliescu, care a recunoscut ca PSD nu poate invinge actuala putere deoarece nu are in frunte un personaj de calibrul lui Basescu. Despre tacerea sa in PSD, Iliescu prefera sa pastreze suspansul: "Unii sunt multumiti sa ma vada alaturi - si sunt gata sa le dau satisfactie, sa vedem cine plateste pentru treaba aceasta -, altii probabil ca sunt interesati sa fiu in continuare prezent. Iar eu oricum voi fi prezent in viata politica, indiferent unde".

"Unii au motive personale sa ma inlature"

Intrebat direct daca cei care vor sa il inlature din viata activa a PSD au motive personale, Ion Iliescu a raspuns "da". "Unii da, altii probabil nu sunt constienti de pericolul acesta", a adaugat senatorul PSD, amenintandu-i astfel voalat pe cei care vor sa il izoleze politic. El a adaugat insa ca "nu am niciun fel de ranchiuna, nu am niciun fel de pretentii. Si chiar vreau sa-i sprijin pe cei care vor sa faca ceva valabil pentru acest partid si pentru interesul tarii".

Nastase nu este un om al momentului

Senatorul Iliescu are indoieli ca Adrian Nastase va reveni asa curand in prim-planul vietii politice. Iliescu si-a gasit cu greu cuvintele ca sa explice acest lucru: "Pacat, ca este o pierdere pentru politica noastra, dar, cum sa spun...?". Si, pana la urma, a spus-o. "Sunt oameni care il apreciaza, dar nu cred ca cineva, astazi, priveste la Adrian Nastase ca o solutie politica a momentului".

Dialogul cu Talpes a incetat

Ion Iliescu a incheiat orice dialog cu unul dintre sfatuitorii si colaboratorii sai cei mai apropiati, Ioan Talpes. El a recunoscut ca a fost o surpriza vestea ca Talpes si-a infiintat un partid cu orientare de dreapta. "De aceea dialogul meu cu domnul Talpes practic a incetat, pentru ca, pe de o parte, sigur, detasarea de partid dupa congres avea o anumita motivatie, dar trecerea pe alte pozitii ideologice mi-a pus semne de intrebare in legatura cu soliditatea valorilor in care crede domnul Talpes. Si asta m-a surprins putin si mi-am creat o rezerva pentru un dialog esential", a explicat Iliescu.

Basescu si Tariceanu submineaza autoritatea structurilor statului

Iliescu ii acuza pe Traian Basescu si pe Calin Popescu Tariceanu ca favorizeaza, prin disputele pe care le au, aparitia unor "tendinte de manifestare a unor forte antisistem". "Aceasta disputa intre presedinte si premier, intre partidele membre ale coalitiei risca sa aiba efecte negative asupra functionarii statului ca atare, a institutiilor statului". Extrem de transant, Iliescu a afirmat ca "statul incepe sa fie subminat ca autoritate, prin ciondanelile care au loc in ultima vreme in planul structurilor puterii, intre presedinte si premier, intre membrii coalitiei, care submineaza autoritatea structurilor de stat, asta este un pericol pentru societate".