La reuniunea maghiarilor din diaspora interna, la care au participat unguri si din judete din care Uniunea Civica Maghiara (UCM) a reusit sa obtina sprijin pentru inregistarea ca partid politic, liderii UDMR le-a transmis maghiarilor ca, din postura de partid de guvernamant, formatiunea lui Marko Bela le-ar rezolva mai bine neajunsurile decat radicalii lui Szasz Jeno sau ai lui Csapo Joszef.

Pe de alta parte, in diaspora interna, UDMR lasa sa se vada ca ar fi preocupata mai mult de problemele individuale ale maghiarilor decat de problemele comunitatilor, pe cand in Harghita militeaza pentru sprijinirea drepturilor colective.

La prima intalnire a maghiarilor din diaspora interna, udemeristii i-au imbatat cu laude si promisiuni pe cei 200 de maghiarii sositi din Craiova, Targu-Jiu, Ramnicu-Valcea, Orsova si Bucuresti. In conditiile in care radicalii lui Szasz Jeno au obtinut din judete precum Gorj sau Dolj semnaturi pentru inregistrarea UCM ca partid politic, UDMR a profitat de intalnirea maghiarilor din vechiul Regat pentru a-i convinge pe ungurii din Craiova si Targu-Jiu ca Uniunea le poate reprezenta cel mai bine dezideratele. "Merita un respect deosebit maghiarii care traiesc in diaspora si se zbat pentru pastrarea identitatii lor nationale, a limbii si culturii maghiare", a spus Marko Bela, care le-a dat sperante maghiarilor din afara Transilvaniei ca UDMR va lupta ca manifestarea sa devina una traditionala si a laudat demersurile preotilor care lupta pentru organizarea comunitatilor din diaspora.

Presedintele executiv al UDMR, Takacs Csaba, a promis si el participantilor ca, alaturi de colegii din Prezidiul Executiv al Uniunii, va analiza cerintele formulate la acest forum si a anuntat ca UDMR va demara, incepand din toamna acestui an, un program special pentru cei care vor sa invete in limba maghiara, iar Marko Bela i-a asigurat pe maghiarii veniti la Ramnicu-Valcea ca una dintre prioritatile premierului ungar, Gyurcsany Ferenc, este sprijinirea maghiarilor din diaspora, inclusiv sprijinirea invatamantului in limba maghiara si infiintarea de colegii in zonele de diaspora.

Strategie impartita

Referitor la politica Uniunii, presedintele UDMR le-a spus maghiarilor din diaspora interna ca formatiunea pe care o conduce se concentreaza asupra fiecaruia din membrii comunitatii. "La inceputul anilor 90 ne-am angajat sa infiintam o uniune care ofera un viitor pentru intreaga comunitate maghiara din Romania, dar se concentreaza si asupra problemelor. Vrem sa ajutam intreaga comunitate, dar dorim sa ajutam si fiecare individ in parte", a spus Marko Bela. In inima maghiarimii insa, in judetul Harghita, presedintele UDMR le-a transmis maghiarilor prezenti la seminarul de la Tusnad-Bai ca "trebuie sa obtinem un progres decisiv in domeniul drepturilor comunitare".

Marko Bela a punctat ca UDMR a reusit, de pe urma celor trei coalitii din care a facut parte, sa ajunga in posesia unor instrumente politice prin care a cucerit pentru comunitatea maghiara o serie de drepturi referitoare la folosirea limbii materne. Presedintele UDMR a apreciat insa ca este nevoie de un nou salt asemanator in domeniul drepturilor minoritare, dar care de aceasta data sa depaseasca sfera drepturilor individuale.

Avertisment in Harghita

Parlamentarii udemeristii au inceput deja sa isi sfatuiasca electoratul sa isi caute propriile forme de autonomie. In cadrul unui seminar pe tema autonomei, tinut in judetul Harghita, deputatii Marton Arpad, Toro T. Tibor, Varga Attila si Szilagyi Zsolt au lasat sa se inteleaga ca statutul minoritatilor s-ar putea sa nu treaca de parlament in varianta dorita de UDMR si a incercat sa ii determine pe maghiarii prezenti la seminar sa isi gaseasca propriile posibilitati de infaptuire a formelor de autonomie. Marton Arpad a spus ca nu exista un singur model de autonomie. Potrivit acestuia, comunitatea maghiara din Romania trebuie sa-si formeze ea insasi o autonomie corespunzatoare propriilor interese. Varga Attila a spus ca nu vede o sansa reala ca proiectul de lege a minoritatilor sa fie votat de parlament.