Prezent la conferinta de presa a ambasadorului Finlandei la Bucuresti, seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Jonathan Scheele, este de parere ca declaratia presedintelui Traian Basescu potrivit careia Romania a oferit Republicii Moldova posibilitatea de a adera impreuna la Uniunea Europeana este... interesanta.

"Pentru mine a fost chiar o informatie noua, nu stiu ca presedintele Romaniei sa o fi discutat cu alte state membre. Dar cred ca Traian Basescu a remarcat istoricul reunificarii Germaniei, care nu s-a realizat peste noapte. A existat ceva timp intre momentul anuntarii deciziei politice si cel al reunificarii, care a facut ca Germania rasariteana sa devina automat membra a UE. A fost un proces in care toti cei implicati au avut un interes", a subliniat Jonathan Scheele, in cadrul conferintei de presa.

Ulterior, la solicitarea cotidianului "Curentul", a dezvoltat ideea. "Aderarea Romaniei impreuna cu Republica Moldova la Uniunea Europeana nu este responsabilitatea mea. Este o idee interesanta, dar trebuie sa studiati daca este fezabila. Inainte de toate, pentru ca acest lucru sa fie realizabil, trebuie acceptul ambelor tari si, mai mult, consultari cu ceilalti actori implicati", ne-a declarat Jonathan Scheele.

Unica reactie oficiala a Republicii Moldova la declaratia surprinzatoare facuta de presedintele Traian Basescu a fost cea a ministrului de externe de la Chisinau, Andrei Stratan, care a calificat propunerea Romaniei ca fiind "amabila". La un dejun oferit elevilor olimpici la istorie din Republica Moldova, presedintele Romaniei a declarat ca "Romania a oferit Republicii Moldova, sefului statului moldovean si varianta de a intra odata cu noi in Uniunea Europeana".


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.