Lupta cea mai apriga la Congres s-a dat pentru functiile din Biroul Permanent Central. Premierul n-a fost jenat de nici un contracandidat

Calin Popescu-Tariceanu a fost ales, ieri, presedinte al PNL, fiind singurul candidat pentru sefia partidului. Tariceanu, care l-a propus pentru functia de presedinte de onoare pe Mircea Ionescu Quintus, a fost ales cu 1.110 voturi "pentru" si 161 "impotriva". Echipa propusa de Tariceanu pentru Biroul Permanent Central (BPC) este urmatoarea: vicepresedinti - Gheorghe Flutur, Puiu Hasotti, Teodor Melescanu, Mona Musca, Dan Radu Rusanu; membri - Cristian Boureanu, Cristian David, Titus Gheorghiof, Adrian Iorgulescu, Eugen Nicolaescu, Ionut Popescu, Raluca Turcan si Mihai Voicu. Membri supleanti sint: Mircea Cinteza, Adrian Cioroianu si Mihai Razvan Ungureanu.
Liberalii au dat lupte aprige pentru posturile de rang doi

La Congresul PNL, lupta cea mai apriga s-a dus pentru accesul la functii de rang doi

Transferul de putere dintre Theodor Stolojan si Calin Popescu-Tariceanu la conducerea PNL nu a fost lipsit de momente critice. In prima zi de congres a PNL, atentia s-a concentrat in mare masura asupra modalitatii de alegere a echipei de conducere si mai putin asupra viitorului presedinte al partidului Calin Popescu-Tariceanu.

Asa cum era de asteptat, congresul a abundat in discursuri protocolare, adresate de mesageri ai liberalilor europeni sau de colegi de coalitie ai PNL.
Congresul inceput ieri la liberali a adunat o serie de personaje care in trecut reprezentau putere in partid: Theodor Stolojan, Valeriu Stoica, Crin Antonescu. Desi toata lumea s-ar fi asteptat ca subiectul central sa-l reprezinte fuziunea PNL-PD, acest subiect a fost atins tangential; intrucit organizatorii au expediat pentru a doua zi de congres dezbaterile pe aceasta tema.

Mult zgomot pentru nimic

Congresul la care aseara urma sa fie ales presedinte Calin Popescu Tariceanu a avut parte de o apriga dezbatere, generata de alegerea pe lista, si nu nominala, a viitorilor vicepresedinti ai partidului, precum si a echipei de conducere din Biroul Permanent Central. Undeva, spre prinz, atunci cind s-a luat in discutie statutul partidul, au iesit la iveala primele neintelegeri in PNL. In mod surprinzator, impotriva ideii votului in bloc a conducerii partidului s-au aliat doua grupari pina mai ieri antagonice in partid - Stoica si Patriciu. In lipsa suspecta a lui Patriciu de la congres, ideile sale au fost exprimate de la tribuna de Viorel Catarama, de Ludovic Orban si de Valentin Ionescu. Acestia, alaturi de Valeriu Stoica si Crin Antonescu, au facut front comun impotriva "dictaturii" de vot pe lista. Cele mai dure replici le-a dat Crin Antonescu, care l-a atacat pe Tariceanu, spunind ca vrea sa supuna in partid o "piramida vasalica", care sa-i fie loiala. "Eu nu mai cunosc nici un partid in care conducerea se face pe doua etaje - o divizie A, desemnata de presedinte, si o divizie B, desemnata de congres. Adica, avem etajul superior, numit, si etajul inferior, noi ceilalti. Au ajuns oamenii sa se roage de o persoana ca sa fie si ei pe lista. Parca sintem la un economat unde Mona Musca cinta din acordeon si Bogdan Olteanu imparte cu polonicul ciorba din mila conasului", a afirmat Crin Antonescu.

El, impreuna cu toti ceilalti vorbitori, Valeriu Stoica, Ludovic Orban, Catarama, au cerut imperios eliminarea din statut a votului pe lista a vicepresedintilor si alegerea lor uninominala. "Se creeaza riscuri imense pentru unitatea partidului", a avertizat si Valeriu Stoica. Cu toate astea, amendamentele la statut ale vorbitorilor nu au fost supuse la vot, Quintus motivind ca aceste propuneri au fost deja respinse la o delegatie a partidului anterioara.

Voiculescu, discurs drept la tinta

Aseara, la inchiderea editiei, discutiile protestatarilor continuau, Theodor Stolojan sarind in apararea urmasului sau, Calin Popescu Tariceanu. La congresul la care avea sa devina presedinte Calin Popescu Tariceanu i-a invitat pe colegii de coalitie dar si pe reprezintantii liberalilor europeni sa le vorbeasca liberalilor.
Adriean Videanu a vorbit in locul lui Emil Boc, plecat din tara, Peter Eckstein Kovacs, in locul lui Marko Bela, abseant din exact acelasi motiv. Singurul presedinte de partid care s-a prezentat la congres a fost Dan Voiculescu, care avea sa-si cheme colegii din coalitie sa fie fideli acestor idealuri. In plus, vorbind despre relatia cu Stolojan, Voiculescu a spus: "Daca ar fi fost doar el, am fi fost de mult impreuna". Din acest peisaj a lipsit insa un mesager din partea sefului statului, Traian Basescu, fost coleg de alianta al liberalilor.

Parca sintem la un economat unde Mona Musca cinta din acordeon si Bogdan Olteanu imparte cu polonicul ciorba din mila conasului Crin Antonescu.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.