Principalul proiect legislativ pentru care deputatii au fost chemati din vacanta sa lucreze, legea privind statutul minoritatilor nationale, a fost amanat si in ultima zi pe care comisiile parlamentare o mai aveau la dispozitie.

Desi ieri era programat ca de dimineata, de la ora 9.00, pana seara la ora 20.00, parlamentarii sa intocmeasca un raport asupra proiectului, acestia au avut grija sa nu vina sau si putinii care au ajuns sa isi ceara o pauza de masa de cinci ore.

La ora 9.00, cand Comisia juridica, cea pentru drepturile omului si cea pentru invatamant trebuiau sa inceapa dezbaterile, in sala erau prezenti doar 10 deputati, insuficienti pentru a incropi un cvorum de sedinta. In plus, si putinii parlamentari care s-au trezit cu noaptea in cap, dupa cum sustineau acestia, au tinut mortis ca discutiile sa se reia abia la ora 15.00, ca sa nu piarda pauza de masa, de parca pana atunci nu ar fi avut timp sa se duca sa manance. Asa ca, pe la ora 15.15, deputatii din cele trei comisii se chinuiau din nou sa stranga cvorumul de 34 de persoane, necesar dezbaterilor.

Cu greu, deputatii au reusit sa voteze ieri un singur alineat ce prevedea ca in comisia de concurs pentru alegerea conducerilor institutiilor de invatamant din judetele unde romanii sunt minoritari sa fie inclusi si reprezentanti ai minoritatilor nationale. Dupa o pauza de consultari ceruta de pesedisti, pe motiv ca ei nu aveau amendamentele negociate de PD si PNL, cearta care a pus punct dezbaterilor a aparut atunci cand democratul Daniel Buda si liberalul Ion Preda s-au impotrivit unui amendament propus de reprezentantul UDMR, Asztalos Ferenc. Amendamentul udemeristului prevedea ca minoritatile sa aiba drept de veto in cazul desfiintarii institutiilor de invatamant. In cadrul dezbaterilor, reprezentantii PRM si PSD au cerut de mai multe ori verificarea cvorumului, acestia fiind si cei care au parasit in final sala de sedinta.

Intelegeri peste intelegeri

Reprezentantii UDMR se asteptau ca proiectul privind statutul minoritatilor sa fie adoptat in forma in care au negociat cu reprezentantii PD. Ieri insa democratii s-au facut ca au uitat de intelegeri. Cand udemeristii au pomenit de tabel, si social-democratii s-au aratat deranjati de acest tip de intelegeri. "Inseamna ca noi nu suntem decat un numar care asigura cvorumul", a sustinut deputatul PSD Anghel Stanciu.

Tot ieri, conservatorii s-au laudat ca deputatii din Comisia juridica au adoptat proiectul de lege propus de ei, privind reprezentarea romanilor in administratiile locale, acolo unde cetatenii de nationalitate romana sunt in minoritate numerica, initiativa fara aprobarea careia nu erau dispusi sa voteze intreg proiectul. Cu toate acestea, ieri dimineata niciunul dintre membrii PC nu a fost prezent la comisii. "Reprezentantii nostri vor fi la ora 15.00 acolo", a anuntat ulterior conservatoarea Daniela Popa. Aceasta a fost contrazisa insa de absenta colegilor sai de la lucrari, doar doi reprezentanti ai PC fiind prezenti dupa-amiaza in cadrul comisiilor reunite.

Cum ieri a fost ultima zi de comisii in care deputatii puteau finaliza dezbaterile, singurele solutii pentru adoptarea proiectului, cerut si de Uniunea Europeana, sunt fie trimiterea legii direct in plen, fie amanarea dezbaterilor pana in august.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.