In ciuda razboiului fatis intre cele doua partide componente ale Aliantei DA, PD s-a abtinut ieri de la a solicita demisia ministrului liberal al apararii Teodor Atanasiu - cel care a cerut din proprie initiativa retragerea trupelor romanesti din Irak. "Daca as fi fost, in acest moment, in locul lui Atanasiu as fi demisionat", a spus insa vicepresedintele democrat Sorin Frunzaverde.

In schimb, liderul democrat Emil Boc s-a limitat la a arata ca PD apreciaza ca fiind "gresita" ideea de a lansa o dezbatere publica fara o consultare prealabila. Desi s-a aratat pentru "orice dezbatere publica", Boc a exclus posibilitatea organizarii unui referendum, afirmand ca nu este cea mai buna solutie. El a explicat ca, potrivit legislatiei, o astfel de actiune nu se organizeaza pe asfel de probleme populiste. Presedintele PD, Emil Boc, a completat ca "PD se pronunta pentru neimplicarea armatei in dispute politice sau politicianiste".

In completarea lui Boc a venit si vicepresedintele PD, Sorin Frunzaverde, care a declarat ca o posibila propunere de retragere a trupelor ar trebui facuta pe baza unui program al Ministerului Apararii Nationale, aprobat de CSAT si de primul ministru si agreat de partenerii internationali. Potrivit democratului insa, aceasta nu ar trebui sa aiba loc "in niciun caz in 2006", ci cel mai devreme anul viitor.

PD asteapta explicatii de la Tariceanu

Sorin Frunzaverde a mai aratat ca premierului Tariceanu ii revine datoria de a clarifica situatia in cazul in care ar fi vorba despre o incalcare a legii in privinta telegramei trimise atasatilor militari. "Aceasta telegrama nu putea sa plece decat cu aprobarea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii", a spus vicepresedintele Partidului Democrat. Intrebat daca au existat presiuni politice asupra militarilor de cariera in acest caz, Frunzaverde a aratat ca trebuie sa se faca o ancheta de catre Corpul de control al primului-ministru, iar PD-ul va formula o anumita atitudine fata de Atanasiu, dupa finalizarea acesteia. Un alt vicepresedinte democrat, Mihai Stanisoara, presedintele Comisiei de aparare a Camerei Deputatilor, este de parere ca telegrama trimisa atasatilor militari a fost trimisa cifrat si a anuntat ca ministrul apararii urmeaza a fi audiat astazi de comisiile de aparare reunite ale Senatului si Camerei Deputatilor.

Hardau - competent!

Daca au refuzat sa ceara demisia ministrului liberal, nici in ceea ce il priveste pe ministrul democrat al educatiei, Mihail Hardau, democratii nu puteau fi mai transanti. Desi este a doua oara cand subiectele de examen - de aceasta data cele de bacalaureat - ajung in mana unor persoane straine, Boc a afirmat foarte apasat ca ministrul este competent. "Este sub control situatia. Ne preocupa ca examenele sa se desfasoare in cele mai bune conditii", a spus liderul PD. Acesta a mai aratat ca aceia care au incalcat legea prin distribuirea subiectelor vor raspunde penal, administrativ sau disciplinar, potrivit competentelor. Ministrul Hardau a participat ieri dimineata la Biroul Permanent al Partidului Democrat, unde a prezentat situatia desfasurarii examenului de bacalaureat.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.