In ciuda discutiilor din ultimele zile legate de retragerea sprijinului politic ministrilor liberali Mihai Razvan Ungureanu si Sebastian Vladescu drept sanctiune pentru votul dat in cadrul sedinte CSAT de vineri, Biroul Permenent National al PNL a decis totusi sa ii pastreze in functie pe cei doi ministrii "neascultatori".

In acest sens, ministrul Afacerilor Externe, Mihai-Razvan Ungureanu, a declarat ieri, la finalul sedintei BPN a PNL, ca nu i s-a cerut demisia de catre membrii conducerii partidului si ca va fi lasat sa-si continue mandatul in fruntea diplomnatiei romane. Ungureanu a refuzat insa sa comenteze votul pe care l-a dat in CSAT, preferand doar sa precizeze ca politica externa a Romaniei "nu este negociabila". Pe de alta parte, ministrul liberal a explicat ca ar fi binevenita o dezbatere publica pe tema retragerii trupelor romanesti din Irak. "O dezbatere publica pe orice fel de subiect de politica internationala este binevenita. (...) PNL deschide dezbaterea pe acest subiect (retragerea trupelor - n.r.) si ramane de vazut la ce concluzie se va ajunge", a spus ministrul Ungureanu.

Vladescu: "Nu comentez in nici un fel ceea ce s-a intamplat in CSAT"

Nici in cazul ministrului Finantelor, Sebastian Vladescu, nu s-a produs nici o schimbare, acesta pastrandu-si in continuare functia din cadrul Ministerului Finantelor Publice. "Am ascultat opiniile care au fost formulate, am declarat ca accept orice decizie pe care partidul care m-a numit in aceasta functie o va lua. Decizia lor este ca imi continui treaba si de aceea fug la Parlament unde ma asteapta Comisia de buget-finante", a afirmt ieri, dupa sedinta extraordinara a PNL, Sebastian Vladescu. Ca si in cazul colegului Ungureanu, ministrul Finantelor a refuzat sa spuna de ce nu a votat alturi de premierul Calin Popescu Tariceanu si ministrul Apararii, Teodor Atanasiu, in sedinta CSAT, insa a precizat ca retragerea trupelor romanesti din Irak este "o tema de mare actualitate".

"Nu comentez in nici un fel ceea ce s-a intamplat in CSAT, intrucat ceea ce se intampla acolo stiti ca are un anume caracter, iar vis-a-vis de tema care a fost lansata de PNL, aceea a retragerii trupelor romane din teatrele de operatiuni, din acest punct de vedere mi-am exprimat opinia atat ca ministru, dar in special ca cetatean, ca aceasta tema o consider de mare actualitate. Dezbaterea pe aceasta tema o consider foarte importanta, iar punctul meu personal de vedere pe care l-am exprimat in dezbaterea publica este ca trupele trebuie retrase la un moment dat", a spus Sebastian Vladescu.

Tariceanu i-a intors spatele Ralucai Turcan

Deputatul PNL Raluca Turcan a incercat ieri, in cadrul sedintei extraordinare a partidului, sa-i explice premierului Tariceanu de ce a semnat, alaturi de alti liberali, o scrisoare in care acesta este acuzat ca a incalcat regulamentul intern al formatiunii si uzantele diplomatice atunci cand a cerut retragerea trupelor romanesti din Irak, insa presedintele PNL a refuzat s-o asculte. In acest context, Raluca Turcan a declarat, la iesirea din sedinta BPN, ca o parte dintre colegi au cerut santionarea sa si ca nu a reusit sa-si motiveze actiunea.

"Au fost voci care au cerut sanctionarea mea. (...) Nu am reusit sa imi exprim punctul de vedere", a spus Turcan. Deputatul PNL spune ca era normal sa ceara sa fie ascultata, de vreme ce premierul Tariceanu a facut o serie de declaratii la adresa sa. "Am incercat sa i-au cuvantul, dar in acel moment domnul Tariceanu a iesit din sala. Cand a revenit, nu a dorit sa ma asculte, desi ceilalti colegi ai mei si-au exprimat punctele de vedere", a mai spus deputatul liberal.

In privinta "celebrei" liste cu semnaturi, Raluca Turcan a a afirmat doar ca pe tema retragerii trupelor romanesti din Irak ar trebui sa existe o dezbatere mai ampla. "Modul in care s-a luat aceasta decizie face rau tarii si PNL", a adaugat Turcan, declarandu-se dezamagita, ca "din pacate, asa se face politica in Romani"'. Pe acest document si-au mai pus semnatura senatorul Mircea Cinteza, consilierul prezidential Theodor Stolojan, deputatul Mona Musca si Valeriu Stoica.

Contestatarii liberali, in vizorul Comisiei de Etica
Comisia de Etica a PNL va analiza si va decide cum va reactiona partidul la atitudinea unor membri cu privire la propunerea de retragere a trupelor romanesti din Irak, a anuntat ieri vicepresedintele liberal, Teodor Melescanu. "In finalul intalnirii noastre de astazi (ieri-n.r.), s-a convenit ca la Comisia de Etica a PNL sa se faca o propunere privind modul de reactie la acest tip de declaratii, cu rugamintea noastra de a se tine seama de faptul ca unii sunt recidivisti de serviciu care, la orice decizie politica a PNL, protesteaza intr-o forma sau alta - iar altii, pentru prima oara sau a doua oara, isi exprima un punct de vedere diferit", a declarat Teodor Melescanu. El a explicat ca statutul PNL are o prevedere care interzice atacarea, in presa, a unei decizii adoptate de conducerea partidului.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.