Consilierul prezidential Theodor Stolojan este sigur ca Romania va deveni membra a Uniunii Europene (UE) la 1 ianuarie 2007, "insa aceasta nu inseamna automat un standard de viata european pentru romani".

"Cu siguranta, Romania va deveni membra a UE la 1 ianuarie 2007. Intrarea in UE este conditionata de indeplinirea criteriilor stabilite de catre Uniune pentru toate tarile candidate. Criteriile vizeaza, mai ales, adoptarea si respectarea valorilor si a regulilor promovate de UE", a afirmat ieri Stolojan, intr-un interviu acordat Rompres. Referindu-se la procesul de integrare, Stolojan este de parere ca tara noastra "a atins deja un grad ridicat de integrare", indeosebi prin ponderea ridicata a comertului exterior si a fluxurilor de capitaluri cu UE: "Dar acest gen de integrare nu inseamna automat si reducerea substantiala a decalajului de standard de viata existent intre Romania si UE."

In opinia sa, integrarea efectiva a Romaniei presupune ca tara noastra sa ajunga din urma standardul de viata din tarile dezvoltate ale Uniunii. "Realizarea acestui obiectiv va dura circa 15-20 de ani, in conditiile unor politici economice bune si a unor conjuncturi internationale favorabile, care sa asigure Romaniei un ritm de crestere economica de peste sase la suta pe an", a precizat acesta. Pe de alta parte, Stolojan este de parere ca populatia nu va fi niciodata pregatita pe deplin pentru dificultatile integrarii, "dar face progrese in aceasta directie". Pentru ca romanii sa faca fata dificultatilor de dupa 1 ianuarie 2007, in opinia lui Stolojan, ar trebui sa actioneze doua forte: "comunicarea autoritatilor de stat cu oamenii si participarea populatiei, a intreprinzatorilor la programele UE din etapa pre-aderare (PHARE, ISPA si SAPARD), precum si presiunea constanta venita din partea UE pentru adoptarea valorilor si normelor acesteia in viata de zi cu zi a romanilor."

PNL, principalul factor de temporizare a restructurarii

Theodor Stolojan a anuntat ca va continua vizitele in filialele PNL, pentru a intelege de ce liberalii pierd din credibilitate. "Consider ca trebuie sa incercam impreuna sa intelegem de ce PNL pierde din credibilitate si de ce nu se actioneaza pentru intarirea Aliantei D.A. care ne-a adus la guvernare. Scopul meu este schimbul liber si neingradit de opinii pe marginea situatiei partidului", a afirmat Stolojan. Consilierul prezidential a criticat PNL pentru ca "a fost principalul factor de temporizare a restructurarii". In acest sens, Stolojan sustine restructurarea intregii administratii centrale, pe un plan mai larg, "deoarece mediocritatea lor functionala se vede nu numai din Romania, ci si de la Comisia Europeana."

"Faptul ca PNL a fost principalul factor de temporizare a restructurarii in zona administratiei centrale este o surpriza atat pentru analisti, cat si pentru foarte multi cetateni care au crezut in angajamentul Aliantei D.A., ce promitea ca va desfiinta constructia institutionala greoaie, ineficienta, orientata spre satisfacerea unei anumite clientele politice mostenite de la PSD. Sper ca, macar in ceasul al doisprezecelea, conducerea PNL isi va da seama cat pierde prin aceasta pozitie si se va transforma in sustinatoare a restructurarii", a mai spus Theodor Stolojan, acesta optand pentru formula unui guvern condus de premier si de un singur ministru de stat (viceprim-ministru), care sa conduca lucrarile executivului in absenta primului-ministru: "Ministrul de stat ar trebui sa aiba atributii precise in coordonarea unor activitati orizontale, aflate la intersectia mai multor ministere.

Cronica Romana

Sursa: Cronica RomanaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.