Ministrul Apararii Nationale, Teodor Atanasiu, crede ca ministrul de Externe, Mihai-Razvan Ungureanu, si ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, ar trebui sa demisioneze din functiile detinute in Guvern si in PNL, deoarece au votat vineri impotriva liniei propriului partid in sedinta CSAT.

Intr-o conferinta de presa desfasurata duminica, la Alba Iulia, ministrul Apararii a declarat ca asteapta un "gest de onoare" din partea celor doi, asa cum a facut in trecut Mona Musca, aceasta dandu-si demisia de onoare din functia de ministru al Culturii si Cultelor "in momentul in care a intrat in contradictie cu deciziile partidului si ale Guvernului".

"Mona Musca a facut un gest de onoare. Cred ca acelasi lucru trebuie sa-l faca si cei doi domni. Nu cred, cel putin in cazul unuia dintre ei, ca are atata onoare sa faca acest lucru. Cum poate sa continue sa functioneze intr-un anumit for de conducere un om care nu respecta deciziile acelui for? Cum poate sa reprezinte un partid in Guvernul Romaniei un om care nu respecta hotararile si deciziile acelui partid?", s-a intrebat Atanasiu. Potrivit acestuia, PNL are oameni pregatiti pentru a putea inlocui oricand pe oricare dintre ministrii cabinetului Tariceanu. De asemenea, Teodor Atanasiu, care este si presedinte al PNL Alba, a spus ca majoritatea filialelor liberale din tara au cerut "un lucru foarte firesc" ministrilor Ungureanu si Vladescu, atunci cand le-au solicitat acestora demisia. PNL Alba a mai cerut si excluderea din partid a lui Mircea Cinteza si a Ralucai Turcan.

Rezolutia de la Cluj

La randul sau, Comitetul Executiv Teritorial (CExT) al filialei clujene a PNL a adoptat, sambata aceasta, o rezolutie prin care se solicita audierea ministrilor Sebastian Vladescu si Mihai-Razvan Ungureanu de catre Delegatia Permanenta a PNL. Liberalii clujeni doresc ca structurile centrale ale partidului sa adopte decizia sanctionarii celor doi ministri cu retragerea sprijinul politic sau chiar cu excluderea din partid. "Prin votul dat in CSAT, cei doi ministri au adus grave prejudicii PNL", se spune in rezolutie. De asemenea, CExT considera ca o reconsiderare a pozitiei lui Mihai Razvan Ungureanu in structurile de conducere a partidului este "oportuna si necesara".

De asemenea, membrii PNL Cluj considera ca este oportuna organizarea unor dezbateri publice legate de mentinerea sau retragerea trupelor romanesti din Irak, pe baza carora se poate fundamenta decizia organizarii unui referendum. "Initierea unor discutii pentru stabilirea unui calendar al retragerii trupelor romanesti in Irak nu poate fi considerata ca o incalcare a obligatiilor noastre fata de NATO cu atat mai mult cu cat majoritatea statelor membre NATO si UE au luat aceasta decizie fara ca restul tarilor membre sa considere ca ar duce la incalcarea protocolului NATO si la oprirea luptei globale impotriva terorismului", se mai arata in documentul trimis de CExT structurilor centrale ale PNL.

"O parte dintre colegii de partid servesc interesele lui Basescu"

Presedintele PNL Bucuresti, Ludovic Orban, si-a acuzat ieri o parte dintre colegii de partid ca servesc interesele lui Traian Basescu. Este vorba despre noua liberali, printre care se afla si Theodor Stolojan, Mona Musca si Valeriu Stoica. Acestia au declarat ca presedintele PNL, premierul Calin Popescu Tariceanu a incercat sa manipuleze populatia, in problema retragerii trupelor romanesti din Irak. Ludovic Orban considera ca persoanele care critica decizia partidului ar trebui sa-si dea demisia. Mai mult, liderul PNL Bucuresti este de parere ca, in cazul in care un alt militar roman va deceda in Irak, intreaga responsabilitate ii va reveni lui presedintelui Basescu.

In acest context, Orban a anuntat ca organizatia PNL Bucuresti va strange, incepand din aceasta saptamana, semnaturi pentru retragerea trupelor din Irak. De altfel, subiectul va fi intens dezbatut atat in cadrul Biroului Permanent Central al PNL, cat si in Delegatia Permenanta a partidului. Cele doua foruri de conducere ale liberalilor vor lua in discutie si posibilitatea retragerii sprijinului politic in cazul ministrilor Afacerilor Externe si Finantelor, Mihai Razvan Ungureanu, respectiv Sebastian Vladescu.

Ovidiu Silaghi crede ca referendumul este necesar

Presedintele filialei Satu Mare a PNL, deputatul Ovidiu Silaghi, considera ca propunerea conducerii centrale a PNL de organizare a unui referendum privind oportunitatea retragerii militarilor romani in Irak, reprezinta o idee onesta si utila, se arata intr-un comunicat de presa semnat de deputatul liberal.

"Noi, cei aflati acum la putere, trebuie sa luam nota de intentiile cetatenilor, o decizie intr-un sens sau altul, intr-o problema de maxima importanta cum este aceasta, care produce efecte si in plan extern, nu se poate lua fara consultarea directa a cetatenilor", a afirmat Ovidiu Silaghi, care spera ca intreaga clasa politica din Romania sa-si dea acceptul pentru organizarea acestui referendum. "Un vot popular, privind retragerea sau nu a militarilor romani din Irak, ar putea, in ultima instanta, sa exonereze de anumite angajamente personale - daca exista asa ceva - anumiti politicieni romani", a adaugat Silaghi.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.