Conservatorii au anuntat, ieri, oficial ca vor vota impotriva ordonantei de infiintare a Fundatiei "Gojdu" la momentul votului in plenul Senatului.

Vicepresedintele Partidului Conservator, Petru Calian, a aratat ca a reusit sa il convinga pe presedintele partidului, Dan Voiculescu, sa nu mai sustina in Senat acest proiect. "Domnul Voiculescu i-a si transmis ministrului de externe, Mihai Razvan Ungureanu, sa nu se mai bazeze pe PC", a afirmat Calian. Acesta spune ca tratatul incheiat intre guvernele roman si ungar de infiintare a Fundatiei "Gojdu" reprezinta "o gafa diplomatica".

"Au fost presiuni din partea oamenilor de afaceri evrei, care au cumparat cladiri apartinand Fundatiei "Gojdu", la adresa autoritatilor de la Budapesta, pentru ca acestia voiau sa fie siguri ca isi vor pastra imobilele. Iar oficialii unguri au facut presiuni asupra celor din Romania pentru semnarea acelui tratat", a dezvaluit vicepresedintele conservator. Potrivit acestuia, o eventuala respingere in parlament a ordonantei privind Fundatia "Gojdu" nu va avea consecinte in plan diplomatic.

Daca in cadrul Comisiei juridice a Senatului, unde ordonanta a fost retrimisa pentru a doua oara, nu se va ajunge la un compromis, sansele ca actul normativ sa treaca de plen sunt destul de mici, tinand cont de faptul ca in acest stadiu este sustinuta doar de PNL si UDMR. Aceasta ar urma sa ajunga pe ordinea de zi a plenului in sesiunea extraordinara din august, in conditiile in care senatorii nu vor lucra in iulie decat in cadrul comisiilor. De asemenea, proiectul privind Fundatia "Gojdu" nu a intrunit numarul necesar de voturi pentru a fi aprobat in plenul Camerei Deputatilor.

Sursa: Curentul.roTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.