Specialistii ii ofera presedintelui solutii de evitare a unor situatii precum cea de la Londra, cind vintul i-a deranjat frizura

Daca mai era vreo umbra de indo-iala, vizita presedintelui Basescu la Londra a spulberat-o: suvita rebela a fostului capitan de mineralier este o problema de interes national. In primul rind, are insusirea de a indica directia vintului exact ca o girueta. Si, in al doilea rind, nu putini sint cei care si-ar dori s-o tunda. Unii chiar s-o rada!

Printre cei care ar dori sa-l vada pe Basescu sub foarfeca frizerului se numara si Andrei Gheorghe. Realizatorul de radio a pornit, zilele trecute, o campanie la Radio Total, cu sloganul: "Fuga la frizer, domnule presedinte!". Gheorghe explica de ce: "Sper ca Traian Basescu, pe care il stim cu totii ca pe un personaj nonconformist si relaxat, sa se amuze alaturi de noi si, mai ales, sa tina cont de sugestiile oamenilor, asa cum a promis. Vrem un presedinte cool!". La finalul campaniei, Gheorghe il asteapta pe Traian Basescu in studiourile Radio Total, pentru o tunsoare in direct.

Ce-i aia "cool"?

Ca presedintele Basescu are o problema cu suvita este clar. Mai putin clar este cum s-ar putea rezolva. Un specialist are insa totdeauna sugestii. "Exista mai multe moduri in care presedintele si-ar putea ameliora aspectul", spune Szanto Eniko, stilist. "Fara legatura cu pozitia pe care o ocupa in stat, Traian Basescu ar putea adopta look-ul lui Kojak, care a revenit in moda acum citiva ani. O varianta mai conservatoare, dar de bun-gust, este tunsoarea lui Danny de Vito: scurt, dar in nici un caz cu suvita. In fine, daca nu vrea sub nici o forma sa renunte la suvita, ar putea purta o palarie. Pe care nu poate sa o tina pe cap decit afara, dar exact acolo apar problemele cu vintul. In fine, ca sa distraga atentia de la suvita, si-ar putea lua o pereche de ochelari trendy".

Nu e suvita, e vector!

Probabil ca, dintre recomandarile stilistului, versiunea Kojak e mai putin prezidentiala. Un look prea occidental sau "mai altfel" strica in politica. Drept dovada, problemele create de barbisonul lui Emil Constantinescu i-au atras rapid porecla "Tapul".
Staff-ul de campanie al lui Basescu n-a indraznit nici macar sa se atinga de suvita. Felix Tataru, director GTO si fost director de campanie al actualului presedinte, povesteste despre suvita ca despre un atu politic: "Daca va aduceti aminte, in toate spoturile noastre el aparea aranjindu-si suvita. Dupa reactia publicului si dupa rezultatele focus-group-urilor ne-am dat sema ca il face mai uman. Astfel ca suvita a ajuns sa fie parte din personalitatea brandului Basescu. Ne-am folosit de ea ca vector de imagine".

Taiati, totusi, vectorul ala!

Felix Tataru conchide ca preocuparea pentru suvita lui Basescu e neserioasa. Psihologul Lena Rusti este insa de cu totul alta parere: "Daca prin acea suvita Basescu isi neaga deficitul fizic, va trebui sa fie asigurat ca totul e OK si ca oamenii il accepta pentru ceea ce este el si abia apoi se va putea tunde".
Potrivit Lenei Rusti, suvita poate deveni totusi un vector: "Poate fi vinduta foarte bine, depinde cum este comercializata, mai ales daca o pastreaza de foarte mult timp". Pariul facut cu Emil Boc, acela conform caruia daca el si Basescu vor cistiga alegerile se vor tunde, denota totusi nesiguranta: "Este un mod de a lupta, prin ironie, impotriva propriilor deficiente". In ultima instanta, psihologul ii recomanda presedintelui: "Cred ca ar trebui sa se tunda. Cit timp exista aceasta suvita vor exista discutii, iar el va fi vulnerabil. Dupa ce se va tunde, lucrurile se vor consuma intr-o perioada scurta, dupa care... va fi chel".


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.