Presedintele Traian Basescu a taiat ieri legaturile directe, adica a desfiintat “telefonul rosu” dintre el si presedintele televiziunii publice, Valentin Nicolau, si i-a interzis acestuia sa mai calce pragul Palatului Cotroceni. Hotarirea de a rupe contactele cu seful TVR a venit ca urmare a atacurilor acestuia la adresa sefului statului generate de stirea AM Press in care se spunea ca Traian Basescu ar fi incercat detronarea presedintelui-director general din fruntea Televiziunii.

Basescu a spus, revoltat, ca in ultimele 16 ore TVR a difuzat stiri pe tot parcursul serii si al noptii in care era utilizata imaginea sa alaturi de un comunicat "extrem de sever" al lui Nicolau, inscris pe cartoane. "S-a tot vorbit de grava ingerinta politica a presedintiei de a-l schimba pe gloriosul sef al TVR. As vrea sa va garantez ca, spre deosebire de cel din virful TVR, eu sint un om care are onoare si va reafirm ca nu am contactat pe nimeni si nu am insarcinat pe nici un consilier sa aiba contacte pentru a fi schimbat Nicolau. Sa-l schimbe tot cel care l-a numit, adica Adrian Nastase", a afirmat Traian Basescu.

Nicolau nu va mai trece pragul Cotrocenilor

Presedintele Romaniei a reafirmat ieri ca stirea conform careia ar fi incercat sa-l schimbe pe seful TVR este "o intoxicare menita sa-i erodeze imaginea". "I-as aminti lui Valentin Nicolau ca avea o obligatie jurnalistica elementara: sa ridice telefonul si sa verifice stirea. El a dezvaluit: "I-as aduce aminte revoltatului director al TVR ca, in timp ce i se pare abuziv ca un consilier sa discute problema TVR, acum o saptamina solicita, prin trei faxuri consecutive, audienta la consilierul prezidential Claudiu Saftoiu si a venit si neinvitat, probabil din dorinta de a trece pragul institutiei. Nu-l va mai trece de acum inainte", a anuntat Basescu.

Telefoanele operative cu TVR au fost anulate

Seful statului i-a transmis lui Nicolau ca niciodata nu au fost preocuparea sa nici el si nici functia lui. "Eu mi-as dori sa stea acolo pina ajunge in formol", a completat Basescu, avertizindu-l pe Nicolau: "Si-a permis prea mult, confundindu-l pe presedintele Romaniei cu cei cu care pina acum se tragea de curea". "Am dat dispozitie sa i se anuleze posturile telefonice operative pentru a i se da toate posibilitatile sa fie liber", a incheiat seful statului subiectul Nicolau.

Un patron abuzeaza de numele lui Basescu

Pe de alta parte, Basescu a prezentat ieri scrisoarea pe care i-a trimis-o patronul unui cotidian, care si-a permis sa-l someze sa ii confirme daca grupuri de tip mafiot ale lui Vintu sau Petrache si Bittner i-au dat sume de bani pentru a avea liniste. Basescu nu a precizat despre ce cotidian este vorba. El a spus insa ca respectivul patron de ziar a umplut orasul cu zvonuri de tipul: "Este liber pentru ca s-a inteles cu Basescu".

Scrisoarea a fost furata din casuta de mail

Cum a ajuns scrisoarea lui Radu Calin Cristea la AM Press, agentia de stiri care a raspindit-o ieri in toata presa? Cristian Diaconescu, IT Security Consultant la Detack Audit GmbH, explica: "Cea mai simpla metoda este sa iei mail-ul din folderul de Sent Mail al expeditorului sau Inbox-ul destinatarului. Asta putea face oricine, de la femeia de serviciu si pina la asistenta oricaruia dintre cei doi". Administratorii de retea ar fi putut intercepta si ei mail-ul, mai spune Diaconescu: "Un administrator poate face orice cu un mail. Repet, orice. De regula insa, ei nu se ocupa insa cu asta". In fine, providerul de Internet ar fi putut intercepta si el scrisoarea. "Traficul de Internet poate fi ascultat la fel cum se asculta o linie telefonica", explica Diaconescu. (Iulian Comanescu)

Radu Calin Cristea: "Este un furt electronic, evident!"

Intr-o convorbire cu "Evenimentul zilei", Radu Calin Cristea confirma autenticitatea scrisorii adresate consilierului Claudiu Saftoiu. Jurnalistul explica faptul ca discutia sa cu Saftoiu a avut caracter neoficial, exploratoriu.

Domnule Cristea, v-ati intilnit cu consilierul Claudiu Saftoiu?

Saptamina trecuta a avut loc o intilnire intre subsemnatul si consilierul prezidential Claudiu Saftoiu. A fost o discutie exploratorie, privind in special situatia din SRTVR si eventualitatea implicarii mele, intr-o perspectiva incerta, intr-un proiect de reformare a acestei institutii.

Vi s-a propus, oficial, sefia TVR?

Claudiu Saftoiu a precizat ca intilnirea noastra reprezinta o initiativa a domniei sale, asadar ca nu are un mandat in acest sens din partea Administratiei Prezidentiale, ca e vorba de o discutie prin care dorea sa ma cunoasca - urmare a primirii unor recomandari favorabile mie venite din diferite medii culturale si jurnalistice. In acest context, mi s-a propus sa reflectez daca, in ipoteza respingerii de catre parlament a ultimului raport de activitate a SRTVR, situatie ce ar fi putut duce la dizolvarea actualului Consiliu de Administratie si la alegerea unuia nou, as fi fost disponibil pentru continuarea discutiei, in sensul unei posibile reprezentari a Cotroceniului in respectivul organism. Termenul concret a fost acela al vointei mele de a ma insera in acest proiect, aflat, prin forta evidentei, intr-o faza incipient-utopica. Dupa citeva zile de reflectie am declinat aceasta invitatie formulata, repet, intr-un cadru pur consultativ si principial.

Aveti o explicatie privind aparitia in presa a scrisorii dumneavoastra?

Sint extrem de indispus sa descopar ca un mesaj cu caracter benign, dar totusi confidential, a devenit public, in conditiile in care nici consilierul Saftoiu si nici subsemnatul nu am fi avut vreo miza in acest sens. Lucrul cel mai grav este ca cineva a intrat in computerul meu sau in computerul lui Claudiu Saftoiu, cine stie? Este un furt electronic, evident.

Cine este personajul principal?

Radu Calin Cristea este unul dintre scriitorii care s-au convertit cu mult succes la jurnalism, dupa 1990. Critic literar la origine, a stirnit vilva la inceputul anilor ‘90 cu articolele de opinie publicate in "Cuvintul" lui Radu G. Teposu. Dupa inchiderea, in 1993, a saptaminalului, Cristea s-a reorientat catre jurnalismul de radio, in care a devenit cunoscut, in scurta vreme, ca membru al echipei de la Europa Libera.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.