Partidele care nu vor depasi pragul electoral de 5% la alegerile parlamentare nu vor mai beneficia de finantare de la bugetul statului.

Pana acum primeau finantare de stat toate partidele care inregistrau cel putin un procent. Prevederea se afla in legea privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale, care a fost ieri adoptata de senatori cu 81 de voturi pentru, niciunul impotriva si trei abtineri. Alesii au dat ieri votul asupra raportului favorabil cu amendamente intocmit de Comisia juridica si votul final asupra legii, considerata prioritate pentru integrare. Chiar daca proiectul de lege are caracter organic, aceasta nu a ridicat probleme parlamentarilor, tinand cont de faptul ca PSD-ul anuntase anterior ca va sustine initiativa Ministerului Justitiei.

Potrivit legii in forma actuala, sursele de finantare ale partidelor sunt cotizatiile membrilor de partid, donatiile si legatele, veniturile provenite din activitati proprii si subventiile de la bugetul de stat. Astfel, suma cotizatiilor platite intr-un an de un membru de partid nu poate depasi valoarea a 48 de salarii minime brute pe economie, asa cum au propus in cadrul comisiei pesedistul Doru Ioan Taracila si conservatorul Gavrila Vasilescu. De asemenea, suma donatiilor de la o persoana fizica intr-un an nu poate depasi 200 de salarii minime brute pe tara, conform amendamentului formulat de Taracila. Legea prevede insa ca un partid poate primi donatii de pana la 500 de salarii de baza minime brute pe tara de o institutie juridica pe parcursul unui an.

Proiectul de lege mai prevede, de asemenea, ca este interzisa folosirea resurselor financiare, umane si tehnice apartinand institutiilor publice, regiilor autonome, companiilor nationale, societatilor comerciale, societatilor comercile sau societatilor bancare la care statul este actionar pentru sprijinirea activitatii partidelor politice sau a campaniilor electorale a acestora, altfel decat in conditiile stabilite de legile electorale.
In ceea ce priveste subventia anuala primita de la bugetul de stat, aceasta nu poate fi mai mare de 0,04 la suta din veniturile prevazute in bugetul de stat.

Acesta se va acorda in functie de numarul de voturi primit in alegerile parlamentare si in alegerile locale. Astfel, 75 la suta din bugetul anual acordat partidelor politice va fi impartit acestora proportional cu numarul de voturi primite la alegerile parlamentare, respectiv media voturilor valabil exprimate pentru Camera Deputatilor si Senat, daca au realizat pragul electoral. Conform textului legislativ, 25 la suta din bugetul anual acordat partidelor politice va fi impartit proportional cu numarul de voturi primite la alegerile locale pentru consilierii judeteni si consilierii generali ai municipiului Bucuresti, daca au obtinut cel putin 50 de mandate. Senatorii au acceptat si un amendament potrivit caruia, in cazul aliantelor politice sau electorale, subventia se va imparti, potrivit intelegerii, intre membrii aliantei respective sau, in lipsa unei intelegeri, dupa numarul de mandate obtinute.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.