PD se afla in pragul unei sciziuni intre tabara majoritara - controlata mai mult de vicepremierul Adriean Videanu decit de presedintele interimar Emil Boc – si gruparea pro Gusa de deputati si primari, cei mai multi ardeleni.

Fostul nr. 2 PSD a demisionat ieri din functia de lider al deputatilor PD, dupa ce Biroul Permanent National a invalidat hotarirea grupului de a-l metine in respectiva functie, in ciuda faptului ca nu are o vechime de doi ani, asa cum prevede statutul. Gusa a avut doar cinci voturi, din totalul de peste 50, conform mai multor participanti la discutii. De altfel, inainte de inceperea sedintei BPN de ieri gruparea Videanu dadea ca sigure peste 35 de voturi impotriva lui Gusa. Acesta a dorit sa isi afiseze in fata conducerii democrate sustinerea pe care o are in filiale.

Lavinia Sandru, deputat de Mures si una dintre apropiatele lui Gusa, a redactat o scrisoare deschisa prin care "lideri ai PD care au contribuit decisiv la cistigarea alegerilor locale, parlamentare si prezidentiale" i-a cerut lui Gusa sa candideze la presedintia PD, la viitoarea Conventie. Semnatarii sint patru primari - Mircea Hava de la Alba, George Scripcaru, Brasov, Mircea Gutau, Rimnicu-Vilcea, Darius Vilcov, Slatina, doi presedinti de filiale - Gheorghe Baciu - Covasna, si Dinu Socotar - Mures, si zece deputati la primul mandat, cunoscuti, indeobste, ca sustinatori ai lui Gusa. Nu este clar, insa, cite din filialele carora apartin ei au aceeasi optiune. Vicepremierul Adriean Videanu a ironizat-o pe Lavinia Sandru, explicind aparitia scrisorii prin participarea tinerei deputate la "o campanie electorala obositoare".

Pacifism nervos

Pe de alta parte, vicepresedintele Vasile Blaga, care a adoptat, ca si Videanu, o atitudine pacifista, a spus ca Gusa nu are dreptul, conform statutului, sa candideze la presedintia PD, fiind nevoie de trei ani vechime. Blaga a explicat ca el personal va insista pentru reducerea vechimii obligatorii de la 3 ani la sase luni pentru candidatura la presedintie, astfel incit Gusa sa poata candida fara probleme la sefia PD.

Dupa sedinta, Gusa nu a vrut sa spuna daca va candida sau nu la presedintia PD, inca a dorit sa ameninte cu tribunalul publicatiile care i-au atribuit transmiterea catre presa a informatiei conform careia Marmosim Simeria, companie la care este actionar Videanu, a primit in concesiune pentru exploatare trei noi cariere, printr-o hotarire de Guvern adoptata de premierul interimar PSD Eugen Bejinariu pe 28 decembrie. Respectiva HG a fost publicata in Monitorul Oficial pe 30 decembrie, dar despre ea au relatat abia miercuri trei ziare, in contextual izbucnirii razboiului gruparii majoritare cu Gusa.

Unul dintre cele trei ziare ii atribuia informatia chiar lui Cozmin Gusa, afirmind ca acesta i-a reprosat lui Videanu marti, in sedinta de grup a deputatilor, legaturi incorecte cu PSD, care ar fi iesit astfel la iveala. Videanu a negat ieri ca acest lucru s-ar fi discutat la acel moment. Potrivit participantilor la BPN, Videanu i-a reprosat in cadrul discutiilor lui Gusa, extrem de nervos, faptul ca lanseaza atacuri in presa la adresa sa. Videanu s-a intrebat retoric ce ar fi insemnat daca Guvernul Tariceanu emitea HG-ul respectiv, despre care a spus ca este emisa conform Legii minelor pentru ca marmura sa poata fi exploatata si ca "Marmosim are drept de preemptiune in exploatare la toate cele 14 cariere de la Simeria", iar carierele respective erau in conservare, potrivit lui Videanu, de sase ani.

Videanu nu spune nu sefiei PD

Pina la Conventia Nationala, din iunie, urmeaza alegerile pentru Bucuresti, iar daca va invinge in competitia interna dintre el si Ludovic Orban, Videanu ar urma sa se decida, potrivit propriilor explicatii, daca isi va depune candidatura la sefia PD. Blaga a spus ieri ca nu va candida si ca e nevoie de cineva "cu zece ani mai tinar" in fruntea PD, descriere careia i se potrivesc Videanu si Boc.

Presedintele interimar nu si-a facut inca publice intentiile in acest sens, ieri fiind inca in SUA. Videanu si Blaga au raspuns ieri ca nu iau in calcul plecarea lui Gusa din partid, dar tot mai multe voci din PD vorbesc de o plecare iminenta a acestuia si leaga momentul de evolutiile din PSD. Videanu a replicat, in legatura cu presupusele discutii ale lui Gusa cu lideri mai tineri din PSD, ca "atit timp cit ramin discutii private" sint acceptabile.

"Nu avem informatii ca domnul Gusa ar fi un complotist", a spus Videanu. Ioan Rus a declarat ieri la Cluj, in paralel cu sedinta PD, ca ia in calcul parasirea PSD de catre asa-numita grupare reformista din Ardeal, daca propunerile privind reforma PSD vor fi respinse in totalitate.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.