Rezolutia Adunarii Nationale a Secuilor, care va fi citita duminica la Ditrau (Ditró) de Csapó József, presedintele CNS, are ca scop declararea "dreptului la autodeterminare a poporului secuiesc, parte integranta a natiunii maghiare" si, pe baza acestui drept, a autoguvernarii interne a tinutului Secuiesc.

Textul, in fapt o proclamatie "in oglinda" a celei a romanilor de la Alba Iulia, doreste nu unirea, ci ruperea de Romania, prin stabilirea unor granite provizorii ale tinutului Secuiesc, care ar trebui sa cuprinda "scaunele secuiesti istorice, asa cum au fost prevazute in propunerea legislativa cu privire la Statutul de Autonomie al tinutului Secuiesc, adoptata de Consiliul National Secuiesc si inaintata Parlamentului Romaniei".

Csapó József va solicita guvernului maghiar sa-si exercite rolul protector asupra revendicarilor la autonomia tinutului Secuiesc. De asemenea, el invedereaza presedintelui, Parlamentului si Guvernului Romaniei sa inceapa imediat tratativele cu CNS despre infiintarea tinutului Secuiesc ca regiune autonoma administrativa si semnarea tratatului avand ca obiect recunoasterea autonomiei tinutului Secuiesc pana in data de 30 septembrie 2006.