Tensiunile acumulate in randurile PD au iesit ieri la iveala. "Vechea garda" a democratilor a incercat schimbarea lui Cozmin Gusa din fruntea grupului PD din Camera. Pe de alta parte, Gusa l-a acuzat pe unul dintre adversarii sai, Adriean Videanu, ca face jocul PSD, invocand ca dovada o hotarare a guvernului Nastase prin care Videanu primea zacaminte de marmura.

Sedinta de ieri a grupului PD de la Camera Deputatilor a fost extrem de tensionata, gruparea Videanu-Berceanu incercand sa impuna inlocuirea lui Cozmin Gusa din functia de lider al grupului.

La solicitarea expresa a lui Radu Berceanu, vicepresedintele PD insarcinat cu coordonarea parlamentarilor democrati, s-a cerut inlocuirea lui Gusa, pe motiv ca statutul partidului spune ca liderul de grup trebuie sa aiba minimum doi ani vechime ca parlamentar. In replica, Cozmin Gusa si partizanii sai - grupul deputatilor tineri - au sarit la gatul lui Adriean Videanu, prezent la sedinta, acuzandu-l ca incearca "sa impinga PD in bratele PSD", "dovada" prieteniei sale cu partidul lui Nastase fiind hotararea de guvern emisa de PSD prin care firma vicepremierului Videanu - "Marmosim SA" - a primit in concesiune trei zacaminte de marmura.
Acuzatiile reciproce au continuat pe parcursul a patru ore, statutul lui Cozmin Gusa nefiind transat clar.
Gusa a cerut grupului un vot de incredere, fiind reconfirmat in functia de lider al grupului cu 33 de voturi pentru si 17 impotriva. Surse din grupul PD sustin ca insusi presedintele partidului, Emil Boc, aflat in SUA, i-ar fi sunat pe deputatii democrati, recomandandu-le sa voteze pentru schimbarea lui Cozmin Gusa.

Opozantii acestuia au sustinut insa, in urma discutiilor din sedinta, ca situatia functiei de lider al grupului de la Camera va fi dezbatuta in sedinta de astazi a Biroului Permanent al PD. Deputatul Mircea Man a explicat ca "BPN al PD va decide daca se poate face o derogare de la statut pentru Cozmin Gusa sau daca trebuie gasit un alt lider".

PSD i-a dat lui Adriean Videanu, prin HG, 3 munti de marmura

In ziua in care plecau din Palatul Victoria, PSD-istii au mai apucat, pe ultima suta de metri a guvernarii, sa faca un cadou surprinzator noului viceprimier al Cabinetului Tariceanu. Astfel, pe 28 decembrie, premierul interimar Eugen Bejinariu, ministrul Economiei, Dan Ioan Popescu, ministrul Finantelor, Mihai Tanasescu, si sefa Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale au semnat o hotarare de guvern prin care SC "Marmosim" SA, firma proaspatului vicepremier Videanu, primea in concesiune doi munti de marmura si unul de travertin. Conform HG mentionate, SC "Marmosim" SA a primit, in calitate de concesionar, zacamintele de marmura din Moneasa, localitatea Moneasa, si Caprioara, localitatea Savarsin, si zacamantul de travertin in perimetrul Geoagiu, localitatea Geoagiu, judetul Hunedoara. Surse din grupul PD spun ca Videanu este suspectat ca, in schimbul acestei hotarari de guvern emise pentru el personal de catre Guvernul PSD, chiar in ziua plecarii de la Palatul Victoria, Adriean Videanu "ar putea face un ăblatÈ cu PSD la alegerile pentru Primaria Capitalei".