PSD acuza Guvernul intr-un comunicat transmis ieri presei ca nu a inclus sumele suplimentare promise Educatiei in Legea bugetului de stat pentru a mentine aparentele unui deficit bugetar scazut in fata institutiilor financiare internationale si afirma ca politica Executivului obstructioneaza eforturile BNR de a mentine o rata redusa a inflatiei.

Ministrul Finantelor a prezentat acum doua saptamani intr-o sedinta de Guvern o nota privind a doua rectificare bugetara care ar putea fi operata in luna iunie si care ar include fondurile suplimentare pentru investitiile din domeniul Educatiei la care cabinetul s-a angajat in urma grevei profesorilor din noiembrie 2005.
O prima rectificare a bugetului a fost operata in luna aprilie, iar tinta de deficit bugetar pentru acest an a fost majorata la 0,9% din PIB, de la nivelul initial de 0,5%, prin suplimentarea cheltuielilor cu 3,3 miliarde de lei (1% din PIB) si majorarea veniturilor cu doua miliarde de lei (0,6% din PIB).

Acordul semnat anul trecut intre Guvern si sindicate prevede majorarea salariilor si finantarea proiectelor de modernizare si investitii din domeniul Educatiei prin resurse suplimentare de 1,1% din Produsul Intern Brut. Acordul a fost semnat dupa aprobarea proiectului de buget pe 2006, iar autoritatile au anuntat la acea data ca mare parte dintre fonduri urmeaza sa fie alocate prin rectificarea bugetara de la mijlocul acestui an. Alocarea acestor fonduri ar majora cheltuielile bugetare, potrivit unei estimari a Ministerului Finantelor, cu 10,6 miliarde lei (reprezentand 3,3% din PIB), masura care ar conduce, conform documentului prezentat premierului Tariceanu si ministrilor, la majorarea deficitului bugetar la 2% din PIB.
Comisia Europeana a estimat pentru Romania, dupa standardele europene ESA 95 - care nu sunt conforme, in totalitate, cu cele folosite de Ministerul Finantelor - un deficit bugetar in crestere de la 0,4% din PIB anul trecut la 2,3% in acest an.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.