Motiunea pe tema sanatatii anuntata de PSD a fost depusa ieri la Senat. Avand titlul "Sistemul sanitar in viziunea Guvernului de dreapta. Reforma sanitara: marea pacaleala", motiunea a fost semnata de 54 de senatori apartinand PSD si PRM si a fost citita in plen de catre Sorin Oprescu. "Motiunea simpla se incheie cu cererea expresa de a pleca (n.r. ministrul Sanatatii), de a-i spune 'pa>> si de a ne lasa in pace, ca si asa suntem chinuiti cu alte probleme sociale generale, nu mai avem nevoie de inca un mascarici in plus", a declarat Oprescu, citat de agentia Mediafax.

Aceasta este a doua motiune care-l vizeaza in special pe ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, dupa motiunea de cenzura din aprilie, motiune provocata de faptul ca Guvernul a trecut prin Parlament pachetul de legi referitor la sanatate prin asumarea raspunderii. "Iata ca, din pacate, previziunile noastre au fost depasite. Haosul din sistemul sanitar este greu de descris intr-un discurs, fie el chiar si al unei motiuni: legea asa-zisei reforme a sanatatii, aceasta mare cucerire a regimului aliat de dreapta, se contrazice cu alte legi, mai putin cuceritoare si stralucitoare, ale aceluiasi regim, promovate in aceeasi perioada", se arata in textul motiunii depuse de opozitie.

Guvernului i se reproseaza ca politica sa fiscala a diminuat veniturile destinate sanatatii accentuand starea de subfinantare a sistemului sanitar. Subfinantarea a dus la un sistem de acordare a medicamentelor compensate restrans la mai putini bolnavi si a pus medicii in situatia de a se transforma in contabili guvernamentali si de a incalca juramantul lui Hipocrate prin faptul ca sunt constransi sa aleaga ce pacient sa trateze si pentru ce boala sa prescrie medicamentele ca sa nu depaseasca un buget alocat arbitrar. Nicolaescu este socotit vinovat si pentru gestionarea proasta a programelor pentru bolnavii de cancer, diabet si SIDA, care acum sunt pusi in situatia de a nu mai beneficia de medicatie gratuita.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.