"Prima vizita a presedintelui Traian Basescu la Londra subliniaza reorientarea politica graduala a Bucurestiului catre axa Washington-Londra", afirma editia de duminica a cotidianului britanic Sunday Herlad. Ziarul citat precizeaza ca "multe s-au schimbat in Romania de la vizita lui Nicolae Ceausescu la Londra in 1978". Sunday Herald arata ca "alegerea lui Basescu marcheaza sfarsitul unei epoci post-Ceausescu de 15 ani dominata de sefii de partid pregatiti la Moscova si de ofiteii de Securitate care au pus mana pe putere dupa sangeroasa revolutie din decembrie 1989. Romania nu a ajuns prea departe pe drumul catre democratie sub conducatorii sai "noi democrati", insa rasturnarea fostului comunist Ion Iliescu, membru al Biroului politic, semnaleaza evadarea tarii din totalitarism".

Cotidianul britanic precizeaza ca "America a facut un gest de ridicare a moralului pentru Romania. Generalul american James L. Jones, comandantul fortelor aliate din Europa, a anuntat ca Pentagonul este gata sa semneze un acord de transfer a trupelor americane din Germania catre noi baze in Romania. Bulgaria si Romania sunt vazute ca fiind cele mai potrivite pentru nevoile militare americane, datorita apropierii lor de Orientul Mijlociu si de Caucaz, punctele de interes strategic ale Washingtonului in acest moment".

Sunday Herald precizeaza ca Traian Basescu a fost membru al Partidului Comunist Roman, insa nu a detinut nici un post de conducere in timpul perioadei Ceausescu: "Basescu si-a petrecut cea mai mare parte a timpului pe mare, in calitate de capitan al celei mai mari nave romanesti". Cotidianul britanic continua carcaterizarea lui Basescu astfel: "dupa caderea comunismului a intrat in politica, fiind ales primar al Bucurestiului in 2000, fiind apreciat pentru curatarea strazilor bucurestene de miile de caini vagabonzi". Cotidianul citat mai apreciaza ca "Stilul curajos si agresiv al lui Basescu, pronuntarile radicale asupra problemelor politice si morale din Romania i-au asigurat o luna de miere politica extinsa".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.