Pe fondul scandalului iscat de publicarea listei cu cele 17 societati private care au realizat contracte de intermediere cu energie intre termocentralele de stat si Electrica, liderul grupului parlamentar al PC din Camera Deputatilor, Bogdan Pascu, a solicitat Biroului Permanent al institutiei audierea de catre Comisia de Politici Economice si Privatizare a tuturor celor implicati in acest scandal. Cererea lui Bogdan Pascu se refera la deputatul Victor Ponta, senatorul Radu Berceanu si la ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres.

Potrivit deputatului conservator, in urma acestui demers, opinia publica ar putea afla cine se face vinovat de ilegalitatile invocate public in ultima vreme in domeniul comertului cu energie. "Cred ca toti romanii sunt interesati de aflarea adevarului in aceasta problema destul de delicata. Mi se pare normal ca toata lumea sa afle cum este cheltuit banul public si cine se imbogateste pe spinarea romanilor. Trebuie sa lasam la o parte show-urile mediatice si sa incredintam problema unei comisii specializate care sa se pronunte asupra aspectelor incriminate. Nu putem risca sa ne trezim mai tarziu ca acest scandal a fost inventat doar pentru a mai readuce pe primele pagini ale ziarelor anumiti parlamentari", a declarat Bogdan Pascu.

Codrut Seres "Nu am LUCRAT
LA Grivco "

In acest context, ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres, a declarat la sfarsitul saptamanii trecute ca nu a fost incadrat la societatea Grivco SA si nu a lucrat acolo ca director pentru dezvoltarea afacerilor decat pana in anul 2003. Potrivit ministrului Seres, "toata aceasta furtuna intr-un pahar cu apa este doar o atitudine de prost gust a senatorului Radu Berceanu". "In 2004, cand Radu Berceanu sustine ca Grivco a incheiat contracte cu Rovinariul, nu eram eu ministru, altii erau ministrii, iar faptul ca facem acum o ancheta trebuie sa fie de natura sa-l deranjeze pe Berceanu, care a actionat la doua saptamani dupa aflarea rezultatelor anchetei. Vom vedea, poate procuratura va gasi si alte legaturi interesante.

Oricum, in acest raport, as fi inteles sa existe suparare daca nu ar fi figurat firma Grivco. Figureaza si firma Grivco si alte sase firme si probabil ca lui Radu Berceanu ii este teama", a afirmat vineri, la Brasov, Codrut Seres. Potrivit acestuia, declansarea anchetei in urma cu doar doua saptamani se datoreaza faptului ca anul trecut, cand s-a inaugurat bursa de energie, a solicitat in scris conducerilor companiilor care produc energie sa vanda energia produsa pe bursa.

"Dupa 4 luni mi-am dat seama ca unii dintre ei nu fac acest lucru. De aceea am declansat, in urma cu doua saptamani, acest control. Practic, in momentul de fata, sunt cateva masuri care se deruleaza. Trebuie sa reziliem contractele celor care vindeau energie catre Electrica SA. Probabil de aceea este deranjul atat de tare, pentru ca inseamna pierderea unor fonduri pentru unii care se hraneau probabil din aceste contracte", a mentionat ministrul Economiei.

De asemenea, Codrut Seres a atras atentia asupra faptului ca s-au produs o serie de schimbari in Consiliile de Administratie, dar si in cazul unor directori care au semnat aceste contracte, controlul extinzandu-se si la alte societati din sistemul energetic national. "Nu inteleg de ce toata aceasta suparare acum, la doua saptamani dupa ce am anuntat rezultatul. Nu cred ca am gresit demarand aceasta anchet

Cronica Romana

Sursa: Cronica RomanaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.