Continutul declaratiilor de avere si de interese va fi verificat de o institutie specializata. Ministerul Justitiei a finalizat proiectul legii privind declararea si controlul averilor si conflictul de interese, precum si regimul incompatibilitatilor pentru persoanele care exercita functii si demnitati publice.

Legea reglementeaza Agentia Nationala de Integritate ca organism abilitat sa verifice corectitudinea declaratiilor demnitarilor. Daca pana acum s-au facut progrese importante in ceea ce priveste formularul declaratiilor de avere si de interese si categoriile obligate la depunerea acestora, Romania nu are inca un mecanism eficient de verificare.

Conform strategiei nationale anticoruptie, Agentia ar fi trebuit infiintata inca de acum un an. Deocamdata, proiectul Ministerului Justitiei urmeaza sa intre in discutia Guvernului saptamana viitoare.

Agentia este gandita ca o autoritate independenta si permanenta. Ea va fi condusa de un presedinte numit pentru un mandat de patru ani de catre seful statului, la propunerea Consiliului National de Integritate. Evaluarea activitatii Agentiei va fi facuta anual printr-un audit independent extern, finantat din bugetul institutiei.

In ceea ce priveste declaratiile de avere si cele de interese, legea privind controlul acestora extinde numarul functiilor care cad sub incidenta obligativitatii depunerii declaratiilor. Printre altii, declaratiile de avere vor trebui depuse si de catre membrii clerului si personalului din sistemul sanitar si de invatamant de stat.

Sanctiuni severe pentru mincinosi

Cei care vor minti in declaratiile de avere si de interese vor intra sub incidenta legii. In schimb, neredactarea declaratiei sau intarzierea depunerii raman contraventii si se sanctioneaza cu amenda.

In aceste cazuri, procedura de verificare de catre Agentie este declansata din oficiu. Insa orice cetatean poate depune o cerere de declansare a verificarilor, daca are informatii ca un demnitar nu si-a declarat averea in intregime sau nu o poate justifica. Pe de alta parte, legea stabileste si mecanisme care sa protejeze demnitarii si functionarii publici de sesizari abuzive privind averea sau interesele lor. Astfel, persoanele care vor face declaratii mincinoase privind provenienta averii altora sau a intereselor lor vor fi sanctionate.

In cazul in care verificarile Agentiei conduc la o decizie definitiva privind caracterul nejustificat al averii sau existenta unui conflict de interese nedeclarat de catre un demnitar sau functionar, legea prevede sanctiuni care pot culmina cu demiterea din functie.

Cei care nu-si pot justifica averea nu vor mai putea indeplini demnitati publice timp de trei ani, cu exceptia celor alesi prin scrutin popular. In plus, daca exista indicii privind comiterea unor fapte de natura penala in dobandirea averii nejustificabile, Agentia de Integritate va sesiza organele de ancheta, care vor prelua cazul.

Legea elaborata la Ministerul Justitiei prevede si extinderea incompatibilitatilor. Probabil cea mai contestata in Parlament va fi incompatibilitatea dintre calitatea de parlamentar si cea de avocat, notar public sau executor judecatoresc.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.