Mircea Geoana a reusit sa ingroape proiectul Polului Social, promovat de Ion Iliescu. La ultima sedinta a conducerii PSD, Iliescu a trebuit sa cedeze presiunilor si sa renunte la formarea Polului in favoarea crearii unui simplu forum de discutii intre partidele si personalitatile ce se declara de stanga. Geoana a reusit sa elimine nu numai posibilitatea infiintarii unui nou partid, ci si a formarii unui for in care PSD sa fie un membru ca oricare altul.

"Nu am discutat despre Pol, pentru ca Polul Social este un concept care nu este folosit de catre noi sau de domnul Iliescu. Am discutat despre continuarea dezbaterilor in cadrul si sub egida Forumului Democrat Roman, ne vom implica in organizarea in toamna a unor evenimente si dezbateri publice pe problemele stangii romanesti sub egida acestui forum. Nu este vorba nici de constructie politica, nici de denumirea de «Pol Social», discutia de azi a fost extrem de clara si a eliminat confuziile care au mai aparut in ultima vreme" a declarat presedintele Geoana, citat de Mediafax.

Cu alte cuvinte, Polul Social al carui proiect a fost anuntat cu atata zarva s-a transformat intr-un forum de discutie ideologica care va reuni periodic organizatiile de stanga pentru a jeli Romania din cauza ravagiilor guvernarii de dreapta. Conform unor informatii neoficiale, apropiatii presedintelui PSD i-au cerut lui Iliescu sa renunte la constituirea Comitetului de Initiativa al Polului Social. "Daca este vorba doar despre un forum, despre o dezbatere, pentru ce va trebuie atunci Comitet de Initiativa?" ar fi fost intrebat Iliescu de cei ingrijorati ca fondatorul partidului are alte planuri legate de Pol.

Pesedistii nu-l vor pe Roman

Iliescu a fost incoltit si pe tema apropierii sale prea mari fata de Petre Roman. Senatorul Vasile Dancu a recunoscut ca pesedistii nu sunt foarte incantati de asocierea cu fostul premier. "In general, cam toti colegii nostri nu sunt foarte multumiti de aceasta asociere...
I s-a spus ca, umbland in cuplu cu Petre Roman, se creeaza ideea ca se naste totusi un partid si pana la urma a fost mai clara aceasta distinctie intre pol si forum. Dl. Iliescu spune ca nu a folosit niciodata, in ultima vreme, termenul de Pol social", a mai spus senatorul PSD.

O obiectie similara a ridicat si Geoana, care a afirmat ca in PSD exista reticente fata de Petre Roman din cauza trecutului sau ca presedinte al PD si a relatiei pe care social-democratii au avut-o cu pedistii. Pozitia de forta a lui Geoana survine la putin timp dupa ce Iliescu si Roman au aparut impreuna intr-o emisiune televizata. Atunci Iliescu a vorbit de riscul scindarii PSD, daca liderii acestuia nu inteleg necesitatea deschiderii partidului catre exterior si a dialogului cu celelalte forte de stanga.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.