Victor Ponta da o lista cu societatile implicate

Deputatul PSD Victor Ponta i-a cerut ieri ministrului Economiei si Comertului, Codrut Seres, sa continue investigatia in scandalul firmelor private care au intermediat vanzarile de energie de la termocentralele Turceni si Rovinari si sa nu mai permita reinnoirea unor astfel de contracte.

Dupa ce ministrul Seres a refuzat sa ofere numele acelor societati private care au realizat contracte de intermediere cu energie intre termocentralele de stat si Electrica, Victor Ponta a prezentat ieri o lista cu numele a 17 agenti economici care au incheiat astfel de contracte. "Vrem sa il ajutam pe ministru Seres, poate nu a putut afla numele acestor firme din diverse motive, nu neaparat politice. El este mai prudent decat mine, poate ca are colegi care il trag de maneca, deoarece aceste firme care castiga enorm de multi bani si sunt foarte puternice", a spus Ponta, adaugand totodata ca astfel de contracte pot fi incheiate de complexele energetice de stat numai cu aprobarea Ministerului Economiei si Comertului (MEC).

"Cineva din minister le-a spus celor de la termocentrale cu cine si la cati bani sa incheie aceste contracte", a afirmat deputatul PSD.

SC Grivco SA, luata in vizor
Potrivit listei prezentate de Ponta, printre cele 17 firme figureaza, cu un contract valabil pana la 31 decembrie 2008, Energy Holding SRL, apartinand unor persoane juridice din Elvetia, care cumpara 100 de megawati in banda pe zi la un pret de 37 de dolari pe un megawat ora, acesta fiind apoi revandut catre populatie la preturi de 95-180 de dolari pe un megawat ora.

"Firma Energy Holding realizeaza un profit zilnic de 120.000 de dolari", a subliniat Victor Ponta. Pe aceeasi lista mai figureaza si SC Grivco SA, firma asociata cu numele presedintelui Partidului Conservator, Dan Voiculescu, partid din care face parte si ministrul Seres. Totusi, Ponta a precizat insa ca acel contract, valabil pana la 1 decembrie 2006, prin care Grivco SA castiga un miliard de lei vechi pe zi, a fost incheiat inainte de venirea la MEC a ministrului conservator.

De asemenea, printre beneficiarii acestui tip de contracte se afla si firma SC Enol SA, apartinand lui Lucian Boghiu, fostul director al Electrica, anchetat deja in mai multe dosare de catre procurorii anticoruptie. "Ministrul Seres va fi chemat sa dea explicatii la Comisia pentru politica economica, reforma si privatizare a Camerei Deputatilor cu privire la aceste contracte mostenite si perpetuate in mandatul sau, existand posibilitatea formarii unei comisii parlamentare de ancheta cu privire la acest subiect", a precizat Victor Ponta.

Cozmin Gusa: Lista dezvaluie comisioanele guvernantilor
Presedintele PIN, Cozmin Gusa, considera ca lista prezentata de deputatul PSD, Victor Ponta, dezvaluie o serie de comisioane importante legate de oameni politici de la putere si din opozitie, fiind vorba si de fosti ministri din guvernarea 2000-2004. "Este un demers foarte bun al lui Victor Ponta, pe care l-am sprijinit, pentru ca am lucrat impreuna la aceasta lista. Sunt convins ca din aceasta lista, nume precum Dan Voiculescu nu pot scapa de oprobiul public si, in nici un caz, Dan Ioan Popescu nu poate fi ocolit de anchetatori", a declarat, Cozmin Gusa.

Voiculescu si-a cedat actiunile celor doua fiice
"Pentru a pune capat, o data pentru totdeauna, tuturor speculatiilor, banuielilor si intrebarilor, am luat aceasta decizie radicala", a afirmat ieri presedintele PC, Dan Voiculescu, referindu-se la faptul ca a hotarat sa se retraga din actionariatul tuturor firmelor sale, intrucat a ajuns la concluzia ca "nu este corect si moral sa fii activ, in acelasi timp, in politica si in afaceri". In acest sens, liderul PC a precizat ca, incepand de astazi, va deschide procedurile de cedare a actiunilor sale catre cele doua fiice - Camelia si Corina - care vor administra, in continuare, aceste firme.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.