PUR si UDMR cauta argumente - dar incep sa formuleze si conditii - pentru a se putea conforma insistentelor exprimate de premierul Tariceanu, in numele Aliantei, ca partenerii PNL si PD din coalitia guvernamentala sa anuleze majoritatile formate cu PSD in administratia locala.

SfIrsitul saptamInii pare sa fi fost un sfetnic bun pentru PUR. Atragerea PUR de partea Aliantei la nivel judetean a fost discutata saptamina trecuta de liderii PNL si PD, iar vineri, premierul Tariceanu - alegind varianta politicii in forta - a afirmat ca liderii PUR si UDMR sint de acord cu refacerea majoritatilor din consiliile locale si judetene.

Tradare cu cistig

Deocamdata, o decizie oficiala la nivelul conducerii partidului lui Dan Voiculescu in aceasta chestiune nu a fost luata, insa surse din interiorul acesteia au declarat ieri ca "schimbarea presedintilor si vicepresedintilor consiliilor judetene nu este o problema, din punctul de vedere al PUR". "Noi credem ca aceasta chestiune trebuie realizata in timp, dar de realizat se va realiza, numai ca trebuie sa vedem cum. Exista judete unde toate cele patru partide din coalitie la un loc nu au majoritate", a explicat ieri unul dintre vicepresedintii umanisti. Sursa citata a sugerat insa ca PUR va cere la negocierile din coalitie ca partidul sa isi pastreze functiile de presedinte si vicepresedinte in consiliile judetene cistigate prin aliantele formate cu PSD.

Negocierile in aceasta chestiune ar putea sa aiba loc in paralel cu tratativele pentru semnarea protocolului de functionare al coalitiei. UDMR, careia i se va aplica o conditie similara in contextul negocierilor pentru posturi in administratie aflate inca in derulare, nu a decis nici ea nimic. Presedintele Uniunii, vicepremierul Marko Bella, a declarat simbata la Cluj ca daca Alianta ii va cere in mod oficial acest lucru, liderii UDMR vor fi dispusi sa discute pe marginea acestui subiect. "Consider ca ar trebui sa se faca o distinctie clara intre consecintele alegerilor locale si cele generale si nu este bine sa amestecam cele doua lucruri", a dat Marko Bella semnalul ca este dispus la negocieri.

Pina in martie

De partea cealalta, PNL avanseaza ca termen sfirsitul lui martie pentru ca PUR si UDMR sa treaca complet de partea Aliantei in judete. Purtatorul de cuvint liberal, Eugen Nicolaescu, spune ca dupa refacerea majoritatilor in consiliile judetene, presedintii si vicepresedintii ramasi fara sustinere politica ar trebui sa isi dea demisia, in caz contrar incercindu-se aplicarea Legii administratiei publice locale. Aceasta prevede o procedura destul de complicata de revocare a presedintilor si vicepresedintilor de consilii judetene, pe un principiu similar revocarii presedintelui Camerei Deputatilor. Pentru eliberarea din functie a unui presedinte de consiliu judetean este nevoie de votul a 2/3 din consilieri, daca cel vizat a emis in curs de trei luni cel putin trei dispozitii anulate de instanta.
Un regulament cit o revocare

Nicolaescu mai spune ca deputatii liberali si cei democrati vor discuta incepind de saptamina viitoare cu colegii de la PUR si UDMR despre modificarea regulamentelor Senatului si Camerei Deputatilor.

"Daca prin noile regulamente va creste rolul plenului in adoptarea legilor, aceasta presupune ca presedintele de sedinta, in speta presedintele Camerei sau al Senatului, trebuie sa apartina majoritatii parlamentare, pentru ca procesul de legiferare sa fie corect", a insistat ieri liderul liberal, pe ideea ca PUR si UDMR vor trebui sa fie de partea Aliantei inclusiv in incercarea de detronare a lui Vacaroiu si Nastase din fruntea camerelor Parlamentului.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.