Ovidiu Musetescu, Nicolae Paun si Ruxandra Jipa ocupa podiumul celor care au chiulit cel mai mult la votul din Parlament.

Institutul de Politici Publice (IPP) i-a scos la lumina pe fruntasii chiulului la vot din Camera Deputatilor, dupa ce a monitorizat, din februarie incoace, performantele la vot ale hoardei de 332 de deputati. Acestia sint listati pe site-ul IPP, fiecare cu cota lui de absenta actualizata regulat, multumita introducerii votului electronic in Parlament.

Musetescu, fantoma din Parlament

Premiul 1 cu coronita la chiul si l-a adjudecat Ovidiu Musetescu, care n-a reusit sa-si faca aparitia cind s-au votat 99% din legi. Cei care au lucrat mai indeaproape cu el, colegii sai de la Comisia de buget-finante si banci, rememoreaza trecerea lui Musetescu prin Parlament. "Eu l-am vazut de doua ori la comisie. Prima data prin ianuarie 2005, a doua oara la sfirsitul lui 2005", e sigur secretarul comisiei, deputatul PD Radu Dragus. "N-a murit, Doamne fereste, ca auzeam, desi nu l-am mai vazut nici la comisie, nici la grupul parlamentar", elimina cea mai sinistra dintre ipoteze colegul sau de partid Aurel Gubandru.

"Asteptati-l la casierie in ziua de salariu"

Date recente despre disparutul Musetescu are tot secretarul Comisiei de buget-finante: "Am vazut o fantoma de-a lui umblind prin Parlament acum trei saptamini. Era dupa chipul si asemanarea lui, avea un aer ocupat!". Nici seful lui de la comisie, Mihai Tanasescu, nu s-a dumerit inca pe unde o umbla "fantoma de la Palatul Parlamentului": "E absent de foarte multa vreme. Nu mi-a spus nimic, si eu ma intreb unde este!".

La telefon, Musetescu nu raspunde cu lunile, dar colegul sau de comisie, Gheorghe Dragomir, de la PNL, stie unde poate fi reperat: "Asteptati-l la casierie in ziua de salariu". Dar da imediat inapoi: "Daca ia banii pe card?". Ideea e buna totusi: "Banii pentru cheltuielile de birou, benzina, telefon - vreo 12 milioane - se dau in mina". Pe Musetescu procurorii au reusit sa-l scoata cu o citatie la lumina, in spatiul public, cind l-au audiat, in februarie, la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie in dosarul Rompetrol.

Tirguiala ca la piata pe absente

De-a dreapta lui Musetescu pe podiumul chiulangiilor sta deputatul Partidei Romilor Social Democrate din Romania, Nicolae Paun, zis si Niky Scorpion. Si-a binemeritat locul doi din clasament, absentind de la vot in proportie de 98,5%. Dintre toti campionii chiulului, Nicolae Paun e singurul care nu-si recunoaste absentele. Isi pune miinile in sold si incepe sa se tocmeasca pe procentul lui mic de prezenta la vot ca la piata Niky Scorpion din Rahova, unde a fost patron, pina cind a cedat-o familiei, ca nu dadea bine la declaratia de avere. "E absolut o aberatie. De cele mai multe ori, daca vin cu o intirziere de 15 minute, ca sint ocupat la comisie, se ia condica de prezenta si nu mai apuc sa semnez. Eu am votat, numai ca nu am semnat condica", incurca Paun prezenta in Parlament cu prezenta la vot. "Nu exista, domne, absent la legea cutare, explicati-mi mie cum se contabilizeaza votul electronic!", e gata Paun sa se ia cu statistica la bataie.

Jipa nu-si iroseste votul pe legile din Romania

De pe ultima treapta a podiumului, Ruxandra Jipa, deputat PRM de Sibiu, spune ca are ceva mai bun de facut decit "sa voteze o lege oarecare in Parlamentul Romaniei": "Eu conduc delegatia Romaniei la Adunarea Uniunii Europei Occidentale. Prefer sa votez acolo chestii importante. Nu ma simt culpabila cu nimic!". Timp ar avea sa voteze si chestiuni "minore" in Parlamentul Romaniei, caci Adunarea Uniunii Europei Occidentale se intruneste doar de doua ori pe an si mai organizeaza din cind in cind cite un seminar.

Duvaz: "Noi sintem cei mai prezenti din Europa"

Bogdan Niculescu-Duvaz, deputat PSD de Tulcea, a ratat la mustata podiumul, cu 93,2% absente la vot. "Vreau sa va conving de un lucru. Numai noi, romanii, credem ca parlamentarii sint un fel de ciocanari. Daca ne inchipuim ca parlamentarul e un facator de saibe care vrei sa fie ore, voturi si scaun in plen, ne inselam!", e hotarit Duvaz sa invete poporul care-i rolul Legislativului. "Deci, Parlamentul, primul sau rol, spre surprinderea multora, pentru ca nimeni nu i-a invatat, este sa controleze Guvernul, nu sa legifereze. Cind o sa intelegem jocul parlamentar corect, atunci n-o sa mai intrebam de absente. Ar fi foarte util sa invatam populatia ce fac parlamentele in lume. Va recomand sa le vizitati, sa vedeti 16 in sala. Noi sintem printre cei mai prezenti in Europa!", ii scoate Duvaz pe chiulangii drept cunoscatori ai uzantelor internationale in plan parlamentar. "Cind esti in opozitie, problema ta nu e sa votezi, ci sa critici puterea", sustine Duvaz.

Deviza chiulangiilor: analizez, investighez, studiez

Deputatul aflat la al cincilea mandat ne arata cit e de ocupat cind nu voteaza: "Analizez, investighez, studiez, imi bat capul si dau solutii politice". Ca mai toti chiulangiii din PSD, s-a prezentat si el pe 7 martie in plen sa voteze propunerea de vot secret asupra cererii ministrului Justitiei de a perchezitiona casa lui Nastase. "Ceea ce se dorea atunci era o vizita acasa la Nastase, si nu o perchezitie in adevaratul sens al cuvintului!". Atunci, votul lui, cu toate ca venea din opozitie, a contat, recunoaste Duvaz cu jumatate de gura.

"Nu ma intreba ce-am facut alaltaieri. Ce, tu stii?"

Dar nici unul dintre parlamentarii din topul absentilor nu pare atit de ocupat pe cit se da Eugen Nicolicea, deputat PSD de Mehedinti, urmatorul pe lista chiulangiilor. E ora 11.00, sta de vorba relaxat cu un coleg, azvirle un chistoc pe podeaua de marmura a Parlamentului si ne arunca dispretuitor motivatia chiulului de la vot: "Acum ma duc la Comisia juridica, care se intruneste la ora 2.00. Nu ma intreba ce am facut alaltaieri. Ce, tu stii? Daca stii, inseamna ca n-ai prea multe de facut!". Viceliderul grupului parlamentar al PSD din Camera Deputatilor, Ioan Munteanu, unul dintre fruntasii la vot, se mira ca Nicolicea are asa performante slabe la vot: "E unul dintre cei mai agresivi in plen colegi ai nostri".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.